El caos que s'està originant amb les mesures per la crisi energètica, que ha ordenat el govern de Pedro Sánchez, ha obligat a convocar dimarts les comunitats autònomes per intentar resoldre dubtes d'aplicació. L'executiu espanyol ha concretat una reunió urgent només 24 hores abans de l'entrada en vigor de les normes. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, és qui ha enviat una missiva a les autonomies convocant-les dimarts que ve, 9 d'agost, per abordar amb elles la polèmica.

Segons han indicat a Europa Press fonts del Departament, serà una reunió tècnica que se celebrarà al matí i que liderarà l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), que és l'organisme que coordina aquestes polítiques. En aquesta Comissió Consultiva de Directors Generals, que presidirà el balear Joan Groizard, director general de l'IDAE, miraran de resoldre tots els dubtes sobre l'aplicació del reial decret llei aprovat pel govern espanyol dilluns passat, especialment en matèria de seguretat i salut laboral. Tot i la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dimarts passat, algunes comunitats han posat de manifest dubtes sobre l'aplicació del pla d'estalvi energètic sobre diferents qüestions, com la temperatura dels espais d'hostaleria o l'enllumenat dels monuments, entre altres temes.

Tot plegat ha succeït quan aquest divendres el govern de Pedro Sánchez ha hagut de rectificar i Ribera ha precisat que bars i restaurants poden limitar l'ús de l'aire condicionat a "l'entorn dels 25 graus", tenint en compte les recomanacions de la legislació laboral, davant dels 27 graus que preveu el reial decret de mesures d'estalvi i eficiència energètica aprovat pel govern espanyol. En aquest sentit, ha aclarit que els 27 graus s'aplicaran "amb flexibilitat" i ha posat com a exemple que discoteques, cuines i gimnasos necessiten una temperatura diferent d'altres espais, "com una llibreria".

"No es pot demanar a treballadors que estan en condicions d'un exercici físic important, que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix respecte als màxims i mínims de temperatura", ha assegurat Ribera en una entrevista a Onda Cero. Per això, els comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura al termòstat, una flexibilitat incorporada al decret llei per protegir els drets de la salut laboral dels treballadors. Ribera ha assenyalat que aquest primer paquet de mesures està pensat per a edificis d'ús públic "amb flexibilitats" segons el tipus d'activitat econòmica i la feina que s'exerceixi. Així, ha distingit els treballs sendentaris –treballar en una oficina– dels treballs actius –l'activitat en un restaurant–.