Una jornada ben carregada. Aquest matí ha començat amb el suplicatori, amb el vot del PSOE, per aixecar la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Ha estat celebrat pel govern espanyol. Ha seguit la revocació del tercer grau als presos polítics de Lledoners. En aquest context, el republicà Gabriel Rufián, ja “tip” de la inacció de La Moncloa, ha amenaçat de retirar l’estabilitat amb una frase lapidària: “Si continuen així, ho hauran de celebrar a casa seva, i no a La Moncloa”. La resposta no ha trigat a arribar: un joc d’equilibris de la portaveu María Jesús Montero per a defensar la tramitació del suplicatori sense perdre el suport parlamentari d’ERC al Congrés dels Diputats.

En roda després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, amb un retard considerable, María Jesús Montero ha expressat la “satisfacció” per l’aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats independentistes. No s’ha mogut del guió i ha defensat l’actuació del jutge Pablo Llarena, transmetent “tot el nostre suport a un poder de l’Estat”. En aquest sentit, la dirigent socialista ha defensat que els investigats són fets “greus”. Ha criticat que “va haver-hi una imposició unilateral per part de dirigents catalans, en aquest cas el senyor Puigdemont, trencant majories democràtiques i competències”.

 

Dit tot això, ha evitat dinamitar els ponts amb ERC, especialment després del dur advertiment de Gabriel Rufián al Congrés. Ha insistit en la seva mà estesa per reunir la taula de diàleg. “Estic convençuda que més d’hora que tard es recuperarà”, ha defensat la ministra-portaveu, que ha insistit que és la seva “vocació”. Preguntada i repreguntada sobre l’advertiment de Rufián, Montero també s’ha mostrat “convençuda que no afectarà per a res a les relacions entre les formacions polítiques”.

“No ho interpreto com una amenaça. Interpreto les paraules dins una lògica d’expressar un malestar lògic”, ha assegurat la dirigent socialista. Ha conclòs recordant que tant ERC com el PSOE i Unidas Podemos volen seguir avançant en la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat.

Curiosament, avui no ha sortit cap membre d'Unidas Podemos en roda de premsa a La Moncloa. No ha sortit ningú malgrat que s'ha aprovat un important programa, el Pla Corresponsables, per a la cura de menors, dotat amb 190 milions d'euros. Ni la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ni el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, a la sala de premsa. El mateix dia que els dos socis de l'executiu han evidenciat les seves diferències amb el suplicatori de Puigdemont, Ponsatí i Comín. Els d'Iglesias hi han votat en contra.

Hisenda investiga l'emèrit

Preguntada una setmana més per les regularitzacions fiscals del rei emèrit Joan Carles I, la també ministra d'Hisenda ha volgut reiterar que l'Agència Tributària està investigant aquesta segona regularització. També ha subratllat com està col·laborant" i donant "auxili" a la Fiscalia del Tribunal Suprem, que té oberta una triple investigació. A partir d'aquí, no ha volgut dir res més pel "deure de confidencialitat amb el contribuent".