El comissari general dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha obert les declaracions dels comandaments que formaven la prefectura del cos durant els fets del 2017 en la sessió d'aquest dimarts a l'Audiència Nacional. Al marge de Ferran López, que va ser un dels primers testimonis a declarar per poder contrastar el seu relat amb el de Diego Pérez de los Cobos, Molinero és el primer d'una llarga llista de comandaments dels Mossos citats per la Fiscalia i les defenses.

El tinent fiscal, Miguel Ángel Carballo, ha fet un interrogatori detallat però repetitiu. Desordenat i preguntant sobre tot, sense un rumb clar. Un interrogatori que Molinero ha aguantat prou bé i sense gaires relliscades. Després de 3 hores de declaració davant el fiscal, la magistrada Concepción Espejel ha aturat la compareixença per continuar demà. Carballo no ha acabat encara i falten també les defenses. 

Molinero ha vingut a apuntalar la declaració del major Josep Lluís Trapero i la del comissari Ferran López. El comissari general ha estat ferm dient que sempre han treballat pel compliment de la llei, amb proporcionalitat i deixant de banda quina imatge donava el cos, si a favor o en contra del referèndum.

 

La mà dreta de Trapero, juntament amb Ferran López, ha repetit al llarg de l'interrogatori del fiscal que sempre van treballar per complir la llei i per garantir la proporcionalitat, i la premissa que cap actuació policial pogués desfermar encara més problemes, en aquest cas, d'ordre públic al carrer. 

La Brimo no va actuar l'1-O i això té capficats els fiscals, que no deixen de preguntar insistentment sobre què van fer els antiavalots el dia del referèndum. Avui Molinero ha hagut d'especificar que es va destinar la Brimo a manifestacions convocades per grups anarquistes, feixistes i també una concentració d'Òmnium i ANC, a part del partit del Barça. I ha recordat que va actuar l'Arro en el dispositiu de l'1-O, que també és una unitat d'ordre públic. 

El 20-S

Un dels punts clau del 20-S és si la Guàrdia Civil va avisar o no i a quina hora i quina va ser la capacitat de reacció dels Mossos d'Esquadra. 

Avui Joan Carles Molinero ha explicat que la Guàrdia Civil no va concretar res en el correu que envia a les 8h del matí on informa d'una operació amb escorcolls a diferents punts de Catalunya. Ha matisat el que ja va dir Ferran López i que no va quedar clar davant el tribunal. "És a les 9h que tenim coneixements dels llocs. A les 8h rebem un correu dient que faran escorcolls sense especificar", ha dit Molinero expressant que la policia hauria hagut de fer el que fa sempre, que és avisar amb suficient antelació per poder muntar els dispositius de seguretat ciutadana. Tal com es va fer, muntar cordons de seguretat o blindar l'edifici, ja era impossible. 

 


Joan Carles Molinero també ha negat Jordi Sànchez. Ha explicat que sí que van tenir-lo com a mediador en un principi, perquè era un dels màxims responsables de la concentració, però en cap cas van acceptar les seves condicions ni idees. El comissari ha explicat que "mai van acceptar" les condicions que fa fixar Sànchez i que van desestimar seguir mediant amb ell perquè no obtenien uns resultats positius amb ell.

 

El fiscal Miguel Ángel Carballo ha burxat i molt sobre per què no es va fer un cordó policial davant la Conselleria d'Economia el 20-S.

 

Molinero ha exposat que es va fer el cordó per a l'entrada de detinguts, però que finalment va ser la mateixa Guàrdia Civil que va desestimar portar els arrestats fins a la Conselleria d'Economia.