La modificació de la llei de consultes no referendàries que va aprovar el passat 15 de març el Govern de la Generalitat, per tal de poder convocar la consulta sobre la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern a Catalunya, ha disparat les alertes al govern de Pedro Sánchez. Els ministeris d'Interior i el de Política Territorial han manifestat dubtes sobre les competències de la Generalitat i han obert un procediment previ a la presentació d'un conflicte davant el Tribunal Constitucional. L'executiu va modificar la norma amb l'objectiu que el president de la Generalitat pugui provocar i convocar simultàniament consultes a més d'un municipi, una comarca o una vegueria.

 

Aquesta situació, que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha descrit com "un altre atac del govern espanyol cap a les competències de la Generalitat", ha obligat a obrir un procés de consulta bilateral per intentar arribar a un acord entre les dues administracions abans que aquest conflicte desemboqui en la presentació d'un contenciós davant del Tribunal Constitucional.

Plaja ha assegurat que el Govern està convençut de la viabilitat de la reforma que va aprovar. "El problema no és la legalitat del decret, la té tota, sinó els nervis que apareixen a Madrid cada vegada que es parla de consultar alguna cosa als catalans. No els agrada consultar. Això demostra que potser els fa por la democràcia", ha reblat. Amb tot, Plaja ha assegurat que el decret llei continua avui plenament vigent, que la consulta es podrà celebrar atès que aquest procediment es pot allargar fins a vuit mesos, i que el Govern no contempla "en cap cas" un escenari en què aquest tema arribi al TC.

Deixar de posar traves

Al fil d'aquesta qüestió, la portaveu ha instat el govern espanyol i el COE a "deixar de posar traves i ser valents i accelerar una decisió" sobre el projecte de Jocs Olímpics d'Hivern per al 2030 que aspira a liderar Catalunya.

La portaveu ha assegurat que "no hi ha cap informació, cap, ni oficial ni extraoficial" sobre el posicionament actual del COE davant l'oposició del govern d'Aragó a tancar un acord per a una candidatura conjunta amb Catalunya. "Ens sorprendria que l'Estat espanyol i el COE estiguin disposats a perdre aquesta ocasió", ha reblat Plaja, que ha assegurat que tant el comitè espanyol com el Comitè Olímpic Internacional "saben que Catalunya està preparada per liderar aquests Jocs" i que el Govern no vol pensar que precisament el "condicionant" que no hi hagi una candidatura en solitari sigui perquè qui la lidera és Catalunya.

La possibilitat, també apuntada els darrers dies, que la candidatura prevista per al 2030 passi al 2034 tampoc és una sortida per al Govern de la Generalitat. El 2034 "està molt lluny", segons la portaveu, que assegura que el Govern està centrat en la candidatura del 2030 i és la seva prioritat.

Directora dels Jocs

Malgrat les incerteses, el Consell Executiu ha aprovat avui el nomenament de Mònica Bosch com a directora de l'oficina tècnica dels Jocs Olímpics i Paralímpics.

Plaja ha estat interrogada, com cada dimarts, sobre les relacions amb l'Estat, aquest cop, arran de la polèmica provocada per la plantada del Govern a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, divendres passat. Aquest episodi va ser també valorat ahir per la vicepresidenta, Nàdia Calviño, a Barcelona, la qual va atribuir la manca d'inversions que denuncia Catalunya a la pandèmia de covid.

"Les relacions amb el govern espanyol estan molt lluny de ser normalitzades, per més que la vicepresidenta ahir s'hi recreés fent veure que no passava res. Ha acabat el temps de les paraules i els anuncis. El govern espanyol ha de deixar d'aparentar normalitat i començar a complir amb el que li demana Catalunya", ha advertit Plaja.

Calviño-Giró

Pel que fa al contacte que van mantenir Calviño i el conseller d'Economia, Jaume Giró, la portaveu ha subratllat que va servir per abordar la situació de l'empresa Celsa i dels fons europeus, i va ser una "conversa breu i en el marc d'aquestes relacions que no estan normalitzades".

Finalment, la portaveu ha estat també preguntada sobre el procediment obert per la justícia andorrana contra ex alts càrrecs del govern espanyol, entre els quals l'expresident Mariano Rajoy, implicats a l'Operació Catalunya. Plaja ha denunciat la impunitat de la qual han gaudit fins ara els responsables polítics d'aquesta operació i ha retret que "respectant sempre i en tots els àmbits la presumpció d'innocència, amb la quantitat indicis sobre comportaments mafiosos de persones vinculades a l'Operació Catalunya, no hi ha cap justificació perquè la justícia espanyola no hagi fet res per imputar-los". "Quina vergonya que sigui la justícia andorrana qui hagi d'investigar això. La justícia s'ha de buscar fora de l'Estat espanyol", ha reblat.