El secretari general de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, plantarà aquest divendres a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i no assistirà a una roda de premsa que està prevista al migdia en relació amb l'acord sobre el futur de la B-40 entre el Govern, la Generalitat i ajuntaments de la zona. Font no assistirà a l'acte "com a mostra de rebuig per la falta d'inversions de l'Estat a Catalunya" després de les últimes dades sobre l'execució del pressupost del 2021. En aquesta línia s'ha mostrat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha assegurat que "el govern espanyol ha de ser conscient que el temps de les paraules ja ha passat. Ara és hora de l’execució i dels compliments". Aragonès ho ha expressat així aquest divendres en el discurs inaugural de la 33a Trobada Empresarial al Pirineu, on ha aprofitat per exigir que s'han de trobar noves fórmules per aconseguir una major execució. El president ha afegit que aquestes propostes "no estan sustentades en cap acord concret; per tant, de nou paraules", ha afirmat. "L’incompliment reiterat dels darrers anys, amb xifres absolutament inexplicables, són injustificables: ens hi va la competitivitat, l’economia i la qualitat del nostre país", ha reiterat Aragonès. Tot i això, ha assegurat que "hi ha un problema polític de fons i és que l'Estat està pensant de forma radial".

 

Jocs Olímpics 2030 

A l'arribada del president, prop d'una desena de persones de la Plataforma Stop JJOO s'han concentrat a les portes del Palau d'Esports de la Seu d'Urgell i han rebut al president amb pancartes i proclames a favor d'aturar la candidatura. Tot i això, en el seu discurs Aragonès ha remarcat que "cal comptar amb la ciutadania d’aquestes comarques, oferint-los la capacitat de decidir lliurement sobre l’oportunitat de celebrar-lo". El president ha ressaltat que la celebració d’aquesta cita esportiva "contribuirà al desenvolupament i progrés del territori, amb infraestructures sostenibles i necessàries per a aquestes comarques que suposin una millora per a la ciutadania". En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que “és una oportunitat per al territori que no podem deixar escapar, i també per a tota Catalunya”. Ha subratllat que “estem preparats per organitzar-los i per presentar un projecte sostenible”. Ha reiterat que Catalunya està preparada per organitzar-los "en la seva globalitat" i que esperen una resposta amb la màxima "urgència". A més, ha afegit que la col·laboració amb el Comitè Olímpic Espanyol ha estat honesta i s’ha mostrat confiat que així seguirà sent. "Hi havia qui es pensava que qui posaria pals a les rodes i dificultats serien els independentistes catalans", ha afirmat Aragonès, que també ha dit que s'està treballant amb "màxima complicitat i lleialtat i amb una actitud responsable". Finalment, ha destacat que el Pirineu mereix l'oportunitat que representen els Jocs d'hivern. 

Estat de les empreses de Lleida

En resposta a la inquietud pel trasllat d'empreses de Lleida a l'Aragó, el president ha explicat que el Govern preveu aprovar al voltant del mes d'octubre un nou reglament de facilitació d'activitat econòmica. Aquest instrument ha de permetre "designar projectes estratègics de país" on els tràmits es vegin reduïts i hi hagi la figura d'un tutor. En aquest sentit, veu aquest canvi legislatiu com a "element clau", tot afegint-hi una mirada "més descentralitzada" en temes urbanístics. Per la seva banda, l’alcalde de La Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha aprofitat per oferir una mirada autocrítica cap a les institucions i les ha instat a “ajudar al teixit empresarial per garantir un retorn clau per al progrés del territori i la societat en general”. L’alcalde ha reiterat el valor d’acollir un esdeveniment de referència com la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d’Urgell expressant la voluntat que aquesta col·laboració perduri.