Poca estona. El conseller d'Economia, Jaume Giró, i la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, han mantingut una breu reunió per parlar del futur de Celsa. Així ho han confirmat fonts del Govern tant a Efe com a l'ACN, que precisen que la trobada ha estat d'uns deu minuts i que ha servit per tractar la situació del rescat de l'empresa siderúrgica catalana per part de l'Estat. Així mateix, també han tractat altres temes com els fons europeus Next Generation a Catalunya. En qualsevol cas, s'han trobat després que el Govern plantés la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per la manca d'inversions de l'Estat a Catalunya.

Giró i Calviño han mantingut la conversa en el context d'una jornada organitzada per la farmacèutica AstraZeneca, que ha anunciat una inversió de sis milions d'euros en un programa d'investigació sobre el càncer juntament amb el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i en el projecte iniciat pel doctor Josep Baselga (mort el març del 2021), que havia treballat a les dues institucions. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics ha assegurat que les relacions entre l'executiu estatal i el Govern són de "normalitat i màxima cordialitat". En aquest sentit, fonts coneixedores de la trobada han explicat a Europa Press que forma part dels contactes "habituals dins de la normalitat institucional". Des de la Generalitat també han destacat que ambdós equips mantenen una interlocució estable. Aquestes paraules contrasten amb l'episodi que es va viure la setmana passada, quan el Govern va plantar la ministra de Transports, Raquel Sánchez. Una plantada motivada per la manca d'inversions de l'Estat al país.

El rescat de Celsa

Respecte de Celsa, la Generalitat ha intensificat en els darrers dies les gestions per fer que fructifiqui el rescat a l'empresa siderúrgica per part de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). La setmana passada ho van fer el president Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Aragonès va sortir en defensa de la continuïtat industrial de la companyia, els amos de la qual negocien a contrarellotge amb els fons creditors per tractar d'arribar a un acord abans del 30 de juny que permeti la injecció dels 550 milions d'ajuda financera oferta per la SEPI per garantir la viabilitat de la siderúrgica.

Per la seva banda, els creditors de Celsa han assegurat aquest dilluns que els "interessos econòmics" de la família que lidera el grup (encapçalat per Francesc Rubiralta) són "l'únic impediment" al rescat públic de l'empresa. Així ho han indicat en un comunicat consultat per l'ACN, on asseguren que la seva prioritat és arribar a un acord per mantenir l'activitat industrial. Segons els creditors, el grup va proposar que, després de condonar el deute de 1.200 milions d'euros, la família Rubiralta mantingués el control total de l'empresa i captés la totalitat del valor per sobre del deute reestructurat. Els creditors asseguren que accepten que els Rubiralta mantinguin el control, però no al repartiment dels valors existents un cop fet el rescat públic. L'acord s'ha de tancar abans de final de mes.