El Govern posa en marxa la maquinària legislativa per a la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030. El Consell Executiu ha aprovat un decret llei per introduir una modificació a la llei de consultes populars no referendàries, que ha de permetre que el president de la Generalitat pugui promoure i convocar una consultes simultàniament en més d'un municipi, d'una comarca o d'una vegueria. Això no obstant, l'executiu insisteix que no hi ha cap canvi sobre l'àmbit de la consulta, que continua circumscrita a l'Alt Pirineu i Aran. Davant la reivindicació d'altres territoris per fer sentir la seva veu, el Consell Executiu ha aprovat l'ampliació de la Taula de representació territorial del projecte de la candidatura per "d'una manera o altre" ampliar la participació de la resta de territoris.

Fins ara, la llei de consultes populars no referendàries preveia que les consultes d'àmbit nacional es fessin a tot el territori i les de caire local se circumscrivissin a l'àmbit municipal, comarcal o de vegueria. Amb la reforma es podran fer consultes d'un àmbit que superi el municipi, la comarca o la vegueria. Segons la portaveu, cap altre marc legal permetria tirar endavant aquest procés en el termini previst. Plaja ha assegurat que la pregunta serà "clara, directa i de resposta sí o no", la consulta arrencarà a principis d'estiu, durarà un dia, la votació serà políticament "vinculant" i "seran els territoris els que tindran l'última paraula sobre els Jocs".

 

Pel que fa a la Taula de representació territorial de la candidatura dels Jocs Pirineus-Barcelona 2030, que avui s'ha ampliat, s´hi han incorporat els alcaldes dels municipis de Vielha, Sort, Tremp, la Seu d'Urgell, el Pont de Suert, Puigcerdà, Berga, Ripoll i Solsona, així com els dels municipis on es desenvolupin els esdeveniment i les proves esportives. Aquesta taula es va crear el passat 3 d'agost per coordinar amb el territori tots els passos que es donen en el projecte i amb la seva ampliació, segons Plaja, "s'apropen les decisions al territori i s'assegura es prenen d'acord amb els municipis de la zona", ha reblat Plaja.

Sortida de to de Lambán

D'altra banda, la portaveu s'ha referit a les declaracions del president d'Aragó, Javier Lambán, que va carregar contra la designació de la presidenta de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern i exesquiadora Mònica Bosch com a coordinadora del projecte olímpic dels Jocs de Hivern. "Aragó ha esgotat la seva paciència amb els independentistes", va assegurar Lambán que va considerar la designació com a inacceptable.

Plaja ha titllat d'inadequada aquesta resposta, i de "sortida de to". "El Govern ha incorporat Mònica Bosch perquè sigui portaveu. És una persona amb llarga trajectòria en esports olímpics d'hivern que la fan la persona més adequada. Costa entendre no només les paraules sinó també la sortida del senyor Lambán", ha retret Plaja.