Aquest dimarts 12 de febrer comença el judici al procés i ANC, Òmnium, partits polítics i entitats civils han convocat mobilitzacions al llarg del dia amb el lema #AutoderminacióNoÉsDelicte. La primera serà una aturada davant dels llocs de treball a les 12h del migdia i després, a les 19h del vespre, concentracions a tot el país.

La localització de les concentracions ja està marcada a les principals ciutats catalanes. A Barcelona se celebrarà a plaça Catalunya. A Tarragona es farà davant la delegació del govern espanyol. A Girona s'ha convocat els assistents a la plaça U d'octubre. A Lleida es concentraran a la plaça Ricard Viñes i a Sabadell, davant de l'Ajuntament de la ciutat. 

Per la seva banda, els universitaris han convocat una vaga el mateix dimarts com a protesta. El Sindicat d'Estudiants de Catalunya (SE) va ser el primer en convocar-la després que Intersindical-CSC ajornés pel dia 21 de febrer la que hi havia prevista.

Unis x la República no s'ha sumat a la vaga estudiantil però ha programat una encartellada massiva pel dimecres 13 de febrer. Un dia més tard, el dijous 14, aquesta plataforma ha organitzat un acte amb actuacions musicals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ''per denunciar la justícia espanyola''.