Joan Carles I, el rei emèrit, tornarà a Espanya aquest dijous 19 de maig i s'hi estarà fins al proper dia 23, segons ha comunicat la Casa Reial. L'ex monarca espanyol, que resideix a Abu Dabi des que hi va marxar enmig de l'escàndol per les investigacions judicials a l'entorn de presumptes comissions irregulars i evasió de divises -que finalment han quedat arxivades-, té previst romandre aquest dies a la localitat gallega de Sanxenxo. El retorn del monarca és motiu d'alegria per a pocs espanyols, sobretot per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el qual considera que la tornada és "contraproduent per a la monarquia i per al propi Felip VI".

Segons assegura El Español, el govern espanyol insisteix en el fet que "com a ciutadà privat i sense comptes amb la Justícia, té tot el dret de fer el que consideri oportú". Això és el que diu la Moncloa de cara a la galeria, ja que de portes endins Sánchez ha transmés la seva opinió real a la Zarzuela: és preferible que Joan Carles I es quedi fora d'Espanya, almenys per ara.

En el seu moment Pedro Sánchez va dir sobre l'antic monarca que els espanyols mereixien una explicació del l'anterior cap d'Estat i que aquesta "encara no s'havia produït". Ara la posició de l'executiu segueix sent la mateixa: "El govern espanyol no ha canviat un mil·límetre des que es va expressar el president", indiquen des de la Moncloa. Al mateix temps, les fonts consultades pel citat digital remarquen que la seva posició inclou el suport total a l'actual monarca, Felip VI, i als seus esforços "en favor de l'exemplaritat i la transparència" de la institució monàrquica. És més, a Felip VI "el PSOE el defensarà" en tot cas.

El principal motiu de la visita

El retorn del rei Joan Carles tindrà lloc abans del previst, ja que fins ara es pensava que arribaria a Espanya aquest dissabte. Tanmateix, que torni aquest dijous té tot el sentit del món. L'objectiu de l'emèrit és participar en la Copa d'Espanya de la competició de vela classe 6 m, que se celebra des de divendres a la localitat de gallega de Sanxenxo (Galícia). Aquesta competició servirà d'entrenament a l'exmonarca per al Campionat del Món d'aquesta categoria, l'edició del 2022 del qual es desenvoluparà a la ria gallega a partir del 10 de juny. En aquest sentit, ell mateix ha reconegut que està "desentrenat" perquè no navega des de l'agost del 2019 (quan va ser sotmès a una operació de cor). També cal apuntar que s'allotjarà a l'habitatge del president del Reial Club Nàutic de Sanxenxo, Pedro Campos.

Trobada amb la família

El dilluns 23 viatjarà a Madrid on es reunirà amb el seu fill, el rei d'Espanya, Felip VI, amb la reina Sofia i amb la resta de membres de la seva família al palau de la Sarsuela. El mateix dia tornarà a Abu Dabi, on ha fixat residència "de forma permanent i estable". La Casa Reial subratlla que la visita s'emmarca en el "desig" de l'emèrit de desplaçar-se "amb freqüència" a Espanya per visitar família i amics i "organitzar la vida personal i el lloc de residència en àmbits de caràcter privat".