Ja sabem quan serà. El retorn del rei emèrit està previst per al pròxim dissabte 21 de maig, segons han avançat alguns mitjans aquest dilluns. Serà un retorn temporal i que tindrà com a destinació principal la localitat de Sanxenxo (Pontevedra), on se celebrarà des de divendres la Copa d'Espanya de la competició de vela classe 6 m. La competició pot servir d'entrenament a l'exmonarca per al Campionat del Món d'aquesta categoria, l'edició del 2022 del qual es desenvoluparà a la ria gallega a partir del 10 de juny. La qüestió és que el mateix Joan Carles I ha reconegut que està "desentrenat", segons ha pogut saber El País.

L'emèrit ha comunicat recentment per telèfon a la tripulació del seu vaixell, el Bribón, que té la intenció de participar en la prova, però que està "desentrenat". Recordem que no navega des de l'agost del 2019, quan va ser sotmès a una operació de cor. Llavors, ha avançat als seus tripulants que està preocupat per la manca d'entrenament. És per això que vol participar en la competició d'aquest cap de setmana, per reprendre una activitat que va haver d'abandonar després de la cirurgia. I això que té 84 anys.

Sense confirmació

Per tant, sembla que el motiu del seu retorn a Espanya és clar. Ara cal saber: on s'allotjarà? Des de fa molts anys que la seva estada a Sanxenxo sol ser a l'habitatge del president del Reial Club Nàutic local, Pedro Campos. Tanmateix, la Casa del Rei encara no ha confirmat si el retorn es produirà el pròxim dissabte, tot i que Felip VI va parlar per telèfon amb el seu pare durant el viatge llampec que va fer a Abu Dabi aquest últim cap de setmana. En qualsevol cas, el suposat viatge a Sanxenxo serà la primera reaparició de Joan Carles I a Espanya des de fa gairebé dos anys, però serà curtet: "no s'allargarà més que uns pocs dies", d'acord amb la informació publicada per El País. Quan acabi el viatge, tornarà a Abu Dabi fins al 10 de juny, quan comença a la localitat gallega l'esmentada prova del Campionat del Món de la categoria de vela en qüestió.

Per la seva banda, el govern espanyol tampoc sap res sobre el tema. El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha afirmat que no hi ha decisió sobre el retorn de Joan Carles I a Espanya i ha titllat la trucada del rei Felip VI en un contacte "entre pare i fill". "No em consta que hi hagi una decisió de retorn d'un dia", ha assenyalat Albares en una roda de premsa a Brussel·les. "Sé que hi ha hagut una conversa telefònica entre el rei Felip VI i el rei emèrit, que és una conversa entre un fill i un pare, que és la cosa més normal del món", ha detallat.