"M'encantaria, però no hauria". El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, se sent temptat d'encapçalar la llista del PSC a les eleccions generals anticipades del 26-J, i "compartir una intensa campanya pel canvi amb Pedro Sánchez", però assegura que està "molt compromès amb dirigir el PSC". 

Després del pas al costat de Carme Chacón, que la socialista va comunicar aquest dimecres a Sánchez i Iceta, el líder del PSC ha rebutjat, doncs, ser ell qui doni la cara en aquesta repetició de comicis, apuntant que el que es proposa és liderar la candidatura a les properes catalanes. Així, serà a partir d'unes primàries a la militància, com va decidir el secretariat de la formació aquest dilluns, qui esculli el nou cap de cartell, amb l'objectiu de millorar els pitjors resultats de la història del partit en unes generals. 

Un dels noms que ja s'ha postulat és l'exsenador i exprimer secretari a Barcelona, Carles Martí. Per Iceta "és un nom a considerar", però creu que n'hi haurà més sobre la taula, i que, en cas que s'hagués encarat a Chacón, ell hauria vist "molt millor situada".

"L'entenc"

Comprensió i bones paraules per la "lluitadora" Chacón. "La seva renúncia no és per no voler donar la batalla, sinó per considerar que en aquest moment té altres coses en què pensar", ha defensat Iceta. El líder del PSC, que assegura que va estar parlant ahir a la nit durant "força estona", ha emfatitzat a Ràdio Nacional que "ja em va costar convèncer-la perquè anés a les anteriors, perquè ella havia deixat el grup parlamentari".

D'alguna manera, Iceta s'ho veia a venir. "Hi portava donant voltes des de fa molt temps", ha afirmat, confirmant que en cap cas "es veu en les llistes", en referència a si podria presentar-se en algun número d'una altra comunitat autònoma.

Nou escenari

El momentum de la decisió ha pres per sorpresa a Ferraz, però també a Nicaragua. És per aquest motiu que els socialistes catalans han avançat la seva reunió executiva de dilluns que ve a demà. La idea és aclarir la forma per la qual es farien les primàries per escollir un cap de llista. "Afortunadament al PSC hi ha plantilla i gent en disposició d'ocupar aquesta responsabilitat", ha reblat Iceta.

De moment, el plantejament del primer secretari és prou definit: la decisió ha de recaure només en els militants i només sobre el cap de llista. Pel que fa a la resta, la intenció és "no moure-ho gaire", en un procés que ha de ser "forçosament molt ràpid". Ara bé, tampoc queda descartat que es faci "'d'una altra manera" si hi ha una persona que desperta un "suport majoritari".

Repetir fórmula

A Madrid tampoc es vol canviar massa res de cara a les anticipades. Ho ha confirmat Pedro Sánchez en una entrevista a la SER, també sobre el fet que Chacón "abandona la vida parlamentària, no serà diputada", de qui ha dit haver-li "encantat" que hagués tornat a encapçalar la candidatura a Catalunya. 

Eduardo Madina sí que "espera" que hi sigui. "És el que es mereix una persona que és referència i ha competit per la secretaria general"; ha defensat el secretari general, afegint que "comptaré amb ell amb orgull".