L’exministra Carme Chacón ha decidit no repetir com a cap de llista del PSC a les eleccions generals del 26 de juny. Chacón ha descartat tornar a presentar-se per raons personals i a la seu del PSC es comencen a plantejar noms per substituir-la, entre els quals el de la diputada per Madrid Meritxell Batet.

La notícia va agafar per sorpresa tant al PSC com al PSOE. Chacón, després de consultar la decisió amb persones properes, com José Luis Rodríguez Zapatero, tenia intenció de comunicar-ho al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i al primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

La renúncia de l'exministra va ser avançada al vespre per El Periódico i confirmada per fonts socialistes. Aquest matí la dirigent del PSC explicarà les seves raons en una compareixença al Congrés.

Carles Martí

La dirigent catalana ha decidit descartar-se just quan l’exprimer secretari del PSC de Barcelona Carles Martí havia anunciat a la seva voluntat de presentar-se a unes primàries per disputar-li aquest paper. De fet, demà divendres l'executiva del PSC havia de prendre alguna decisió sobre si l'elecció del cartell electoral es feia en unes primàries o en un consell nacional. 

Això no obstant, fonts pròximes a Chacón, asseguren que el seu pas enrere obeeix a raons de tipus personal. De fet, aquestes fonts recorden que ja es va mostrar reticent a assumir la candidatura el passat mes de desembre. Els entrebancs a què aleshores va haver de fer front per confeccionar una llista a la seva mida haurien reforçat encara més les seves reserves, a les quals s'afegeixen ara les dificultats que haurà de superar la candidatura socialista en aquesta nova convocatòria després de la forta caiguda de vot que va partir el 20D.

A la direcció del PSC s'observa amb escepticisme les possibilitats d'una llista encapçalada per Carles Martí, per la qual cosa tan bon punt es va conèixer la voluntat de Chacón de no repetir van començar les travesses de noms per substituir-la. Entre les possibilitats que es plantegen destaca Meritxell Batet. Aquesta dirigent del PSC, molt pròxima al secretari general del PSOE, va ocupar el número dos de la llista socialista per Madrid el 20D.

Exministra

Chacón és membre de l’executiva del PSOE, on encapçala la secretaria de relacions internacionals. En el govern Zapatero va assumir les responsabilitats de ministre d’Habitatge i de Defensa. Abans d’arribar al consell de ministres, va ser vicepresidenta primera del Congrés.

Ha estat diputada des de l’any 2000, tot i que l’agost del 2013 va abandonar l’escó per dedicar-se durant un any a donar classes a Miami. Va ser després de perdre per un resultat molt ajustat davant del seu excompany de Govern Alfredo Pérez Rubalcaba el pols per la direcció del PSOE. Quan el 2014, Rubalcaba va plegar de la secretaria general arran dels mals resultats a les europees, Chacón es va plantejar de nou presentar candidatura, però finalment va desistir de fer-ho.