La direcció del PSC ha obert la porta a un canvi en la capçalera de la candidatura per a les generals, o, el que és el mateix, a una substitució de la seva candidata en el 20D, l'exministra Carme Chacón.

El secretariat dels socialistes catalans ha acordat celebrar primàries, això sí, només per a militants i simpatitzants, per elegir la o el cap de cartell si finalment es convoquen noves eleccions generals, ja que per la "urgència" que pot suposar un avançament electoral per a juny no podrà dur-se a terme el procés d'elecció obert a tota la ciutadania.

La secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, ha fet pública la decisió en roda de premsa després d'una reunió del secretariat del partit en la qual els socialistes catalans han analitzat el "previsible calendari de primàries", informa Efe. "El calendari no es posarà en marxa fins a la dissolució de les Corts i fins que no quedi clara la convocatòria d'eleccions", ha deixat clar la dirigent, que ha relatat que "per la urgència de temps" que suposarà aquest probable avançament electoral, el procés serà només obert a afiliats -militants i simpatitzants-, en comptes de tota la ciutadania de Catalunya.

Patacada del 20D i pressió

Escarp ha estat preguntada en la conferència de premsa sobre el fet que l'exsenador Carles Martí estigui disposat a competir en aquestes primàries amb l'exministra Carme Chacón pel cartell electoral del PSC, amb l'objectiu de desbancar la diputada al Congrés com a candidata; fins i tot estaria obert a què sigui un altre dirigent i no ell qui pugni finalment per la plaça. "Valorem les primàries com el que són, un exercici de democràcia i participació que permet escollir la millor opció", ha dit Escarp.

Chacón va obtenir el 20D el pitjor resultat històric dels socialistes catalans en unes eleccions legislatives espanyoles: 8 escons i 589.000 vots, cosa que va relegar-los a la tercera posició darrera d'En Comú Podem i ERC. Als comicis del 2011 el PSC va obtenir 920.000 paperetes i 14 escons, si bé ja va perdre la seva tradicional primera posició en benefici de la coalició CiU.

Precisament, Martí, que hauria traslladat al primer secretari, Miquel Iceta, la necessitat d'elegir el cap de llista en primàries, va perdre l'escó de senador el 20D arran de la patacada electoral del partit. Preguntada Escarp sobre els resultats obtinguts per Chacón com a cap de llista, la dirigent socialista ha admès que "és evident" que el PSC va treure uns resultats que "no van ser els millors de la seva història", però no ho ha atribuït a l'exministra, sinó a una dinàmica general del socialisme, i ha recordat que al PSOE li va passar el mateix.

Reglament i calendari de primàries

El reglament de primàries del partit preveu que, en cas d'un avançament electoral, es contempli que el procés pugui no ser obert a tota la ciutadania, com fa el partit des de les pioneres primàries d'abril del 2014 que van servir per elegir Jaume Collboni candidat a l'alcaldia de Barcelona.

La direcció dels socialistes catalans preveu que el cap de setmana del 30 d'abril i 1 de maig s'enviï la carta a tots els afiliats informant de l'inici del procés i, durant la primera setmana de maig, es porti a terme la recollida d'avals de possibles candidats. Si finalment hi hagués més d'un candidat, la segona setmana de maig s'iniciaria la campanya d'unes primàries que culminarien el cap de setmana del 14 i 15 de maig amb la votació per elegir al cap de cartell del PSC a les generals.