Els socialistes han sortir avui en tromba per criticar la ofensiva “guerracivilista” del Partit Popular i defensar la via del diàleg amb Catalunya del govern de Pedro Sánchez. La darrera andanada del popular Pablo Casado, acusant al líder dels socialistes d’alta traïció, ha estat durament contestada per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que ha insistit que aquestes afirmacions són pròpies d’altres èpoques.

Montero, en declaracions al programa Aqui, amb Josep Cuni de la SER,  ha criticat el que ha anomenat “la triple dreta” per voler viure en un constant clima de confrontació amb l’únic propòsit de treure rèdit electoral i ha afirmat que amb l’actual esperit del PP “no hi hauria hagut la Transició ni cap arquitectura constitucional”.

En la mateixa línia s’ha expressat a RNE la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, que ha carregat contra el PP de Casado per “manca de sentit d’Estat”. “Acaben confonent la confrontació política amb l’atac als poders de l’Estat i les institucions”, ha afirmat Batet, que a l’igual que Montero i la ministra d’Economia, Nadia Calviño, han defensat la diàleg amb Catalunya. Totes tres han acusat el PP i Ciutadans d’haver sobredimensionat la polèmica del relator per tal de treure un profit electoral.

S'ha afegit a l'ofensiva contra el PP, Ciutadans i Vox la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que ha qualifcat d'intolerables les acusacions d'alta traïció de Casado contra Sánchez per la qüestió del relator i ha recordat al líder popular que tant José María Aznar, en el cas d'ETA, com Mariano Rajoy, en el cas de l'independentisme, van fer ús de mitjancers. "Li demanaria si considera que se'ls pot acusar d'alta traïció".

Per la seva banda, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha alertat l'oposició que diumenge pot "generar tensió o pressió social" amb les seves manifestacions públiques, i això "no és positiu per a l'assossec dels tribunals". En declaracions a TVE, ha demanat al PP i a Cs que rebaixin el "nivell d'exaltació, radicalització i confrontació". 

Sobre les crítiques de barons del PSOE a la figura del relator, s'ha limitat a dir que "és important explicar i fer pedagogia sobre aquest procés de diàleg i com es portarà a terme".