La catalanofòbia s'ha estès entre els barons del PSOE després de la possibilitat de designar un mitjancer amb el Govern català, i en les últimes hores s'han pronunciat massivament contra cap negociació política amb Catalunya. 

El president d'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha advertit a través de Twitter en el mateix sentit que el PP i Cs, que el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha de "cedir al xantatge dels independentistes". “Aprovar un pressupost no justifica cessions que posin en dubte la Constitució, la unitat d’Espanya, l’estat de dret ni la decència. Estic segur que Pedro Sánchez no cedirà als xantatges dels independentistes, càncer de la democràcia amb el qual cal acabar”, ha deixat anar amb llenguatge hiperbòlic.

També s'ha pronunciat en el mateix sentit el president de Castella-la Manxa, el també socialista Emiliano García Page, que no ha amagat la seva "perplexitat" pel fet que el govern espanyol hagi acceptat la figura del relator en les negociacions amb el govern català. Ha argumentat que "sobre Espanya en parlen tots els espanyols, no només els militants del PSOE". "El que tinc molt clar és que parlar és una cosa: jo no parlo amb els meus amics amb testimonis pel mig. Això és negociar", ha manifestat el dirigent socialista en una entrevista a Onda Cero.

García-Page s'ha preguntat si el govern espanyol té clar que "no es pot alimentar part de la societat catalana" que "s'ha cregut que serà possible un referèndum d'autodeterminació". Ha afirmat que aquesta maniobra alimenta una expectativa que a llarg termini hi haurà algun tipus de referèndum –que al seu parer "és inviable"– i, d'altra banda, discrimina la gent que està sent jutjada al Tribunal Suprem. "Estan reconeixent explícitament que quan ho van vulnerar estaven apel·lant a un dret que avui no reconeixen que no existia", ha afirmat García-Page. "Cal parlar de coses possibles, realistes, amb un mètode constitucional", ha conclòs.

També s'ha pronunciat en la línia del PP i Cs la diputada del PSOE per Valladolid Soraya Rodríguez. "Ni mitjancers ni relators", ha deixat anar. "El govern espanyol representa tots els espanyols i no pot comprar el marc mental de l'ìndependentisme", ha argumentat.

El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, també ha carregat contra el possible acord sobre la figura del relator, si bé ho ha fet amb formes més suaus. "Les coses que són difícils d'explicar són encara més difícils d'entendre. Sobretot si no s'escolta. I a Espanya, per desgràcia fa anys que es va deixar de conjugar el verb escoltar", ha indicat.

L'expresident manxec José María Barreda i ara diputat del PSOE també ha criticat la possible creació del mitjancer. Segons Barreda, "ningú [al partit] ho entén". I ha afirmat a La Sexta que els socialistes haurien de "clarificar les coses" amb Catalunya perquè "no val la pena resistir a tota costa i cal llançar un missatge per al conjunt dels espanyols".