La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha anunciat la seva candidatura per dirigir Izquierda Unida (IU), de cara a l'assemblea federal que se celebrarà els pròxims dies 18 i 19 de maig i de la qual s'erigirà un nou lideratge en substitució d'Alberto Garzón i una renovació de la seva proposta política del partit postcomunista de cara a la legislatura ja en marxa i el nou cicle electoral. "Avui presento la meva candidatura a la Coordinació Federal d'Esquerra Unida. Et vull demanar el teu suport per construir una IU valenta i combativa", ha anunciat la ministra en un missatge en la xarxa social 'X' (Twitter), acompanyat d'un vídeo en el qual esbossa les línies de la seva proposta i apel·la a la militància.

Amb el 'hashtag' "Amunt les que lluiten" i una pàgina web homònima, la dirigent d'IU es presenta així com candidata per substituir Alberto Garzón, coordinador general de la formació des de 2016 fins a novembre de l'any passat. El conclave de la formació tindrà lloc els dies 18 i 19 de maig, en vespres de les eleccions europees i pràcticament dos mesos després que Sumar hagi desplegat la seva assemblea fundacional, prevista per al 23 de març. Nascuda a València el 1973 i nutricionista de professió, Sira Rego ha estat regidora a Rivas-Vaciamadrid (Comunitat de Madrid) i eurodiputada entre 2019 i 2023.

Si sortís escollida, Rego seria la primera dona que lidera la formació d'ençà que es va constituir el 1986 com a plataforma per agrupar l'espai a l'esquerra del PSOE i com a hereus directes de l'històric Partit Comunista d'Espanya (PCE), encara formació majoritària dins d'IU. L'actual titular de la cartera de Joventut i Infància ocuparia així la cadira que anteriorment han ocupat també Cayo Lara, Gaspar Llamazares, Julio Anguita i Gerardo Iglesias. Actualment i des de la marxa de Garzón la coordinació federal d'IU l'ocupa de forma interina el diputat Enrique Santiago, secretari general del PCE i un dels portaveus de Sumar al Congrés dels Diputats. 

Permeable, institucional i als carrers

"Som l'orgull de classe, la consciència i la lluita. Som la mirada generosa d'un país que necessita avui més que mai teixidors de comunitat", afirma Rego en el vídeo de presentació de la seva candidatura, en el qual alerta que "estem entrant en un dels episodis més foscos des de la Segona Guerra Mundial, tant si mirem als nostres barris, a les costes del Mediterrani o a Gaza". Assegurant que "no ens rescataran" ni banquers, ni "senyoros", ni racistes que "atien el foc de la por en benefici propi", la ministra i ara candidata a liderar el seu partit presenta la seva alternativa per aixecar "ponts, en lloc de murs". Sira Rego marca perfil i deixa anar també en el vídeo algunes de les seves línies per Izquierda Unida (IU): beure del "fil roig", però sense estar tancats en si mateixos i que pugui ser "permeable a la mirada dels nous lluitadors i lluitadores", que el partit pugui ser "referent en les institucions per seguir avançant amb drets", però sense "tancar-se en els palaus". Amb tot, un partit "que sàpiga que la seva sàvia emana dels carrers, de les places, dels territoris i de cuidar el que és proper".

Creixent presència institucional com a part del govern de Sánchez

En les darreres eleccions Izquierda Unida ha concorregut en coalició, primer amb Podemos com a Unidas Podemos (UP) i després com a part de la plataforma liderada per Yolanda Díaz, Sumar, a la qual va ser un dels primers membres a adscriure's, juntament amb altres partits de l'espai com els comuns, Compromís o Más Madrid. Amb la formació del govern de coalició liderat per Pedro Sánchez, Izquierda Unida ha ocupat el ministeri de Consum, amb Alberto Garzón al capdavant —un membre del PCE no estava a l'Executiu espanyol des de 1939, amb la Segona República—, i després de les darreres eleccions del 23-J, el de Joventut i Infància, amb Sira Rego com a titular de la cartera. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!