Mai el Partit Comunista d'Espanya (PCE) havia arribat tan amunt. En les pròximes hores, tindrà la seva primera vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, que agafarà el relleu de Pablo Iglesias. Però també es farà amb una nova secretaria d'Estat, la d'Agenda 2030. És la que deixa vacant Ione Belarra, que serà nomenada ministra de Drets Socials en el marc de la remodelació. Serà substituïda pel diputat Enrique Santiago, secretari general de la formació comunista i portaveu adjunt al Congrés dels Diputats, segons ha avançat eldiario.es i ha pogut confirmar ElNacional.cat.

El motiu d'aquest moviment de fitxes és la sortida de Pablo Iglesias, que demà participarà del seu últim Consell de Ministres abans de dimitir i marxar de candidat a la Comunitat de Madrid. Això provocarà l'ascens de Yolanda Díaz a vicepresidenta tercera, conservant la cartera de Treball, i el nomenament de Ione Belarra com a ministra de Drets Socials. Un cop sigui ministra, designarà Enrique Santiago com a nou secretari d'Estat per a l'Agenda 2030, la seva mà dreta al Ministeri.

Enrique Santiago és un dels diputats d'Unidas Podemos que més feina carrega a les espatlles. Justament en les últimes setmanes ha estat molt involucrat en la comissió d'investigació de l'Operació Kitchen, la trama parapolicial muntada pel PP per a espiar i robar documentació comprometedora a l'extresorer Luis Bárcenas. És vicepresident primer d'aquesta comissió. Advocat de professió, s'ha centrat especialment en els afers jurídics i d'Interior. Justament com a lletrat, va participar de l'acusació particular en el cas dels papers de Bárcenas a l'Audiència Nacional.

La Secretaria d'Estat d'Agenda 2030 està centrada en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, que els països signants, com l'Estat espanyol, s'han compromès a posar en marxa abans d'aquest any. Van des de la lluita contra el canvi climàtic fins a l'agenda per a la igualtat entre persones. El futur nomenament de Santiago obligarà a reordenar el grup parlamentari, nomenant un nou portaveu adjunt.

Yolanda Díaz, també del PCE

Com el seu pare Suso Díaz, la futura vicepresidenta tercera Yolanda Díaz també és militant del Partit Comunista d'Espanya. De fet, el del PCE és l'únic carnet que té en aquests moments, després que a finals del 2019 estripés el carnet d'Izquierda Unida per discrepàncies amb la direcció. Díaz és la militant de la formació comunista espanyola que més lluny ha arribat en la política institucional de l'Estat. Enrique Santiago és secretari general del PCE des del 2018.