El tinent general retirat Emilio Pérez Alamán, que va encapçalar la declaració en la qual militars retirats advertien del "deteriorament de la democràcia", ha escrit una carta oberta a la ministra de Defensa, Margarita Robles, per assegurar-li que no són una minoria i demanar-li "un bon gir al timó i canviar de rumb" en el Govern.

"No miri amb els ulls del seu vicepresident segon els militars, ni en actiu ni retirats. En tots ells només trobarà sa excel·lència amor a Espanya i esperit de sacrifici per tots els espanyols", assegura Pérez Alamán, convençut que a la taula del Consell de Ministres "pocs poden salvar els mobles" i que, entre aquests pocs, es troba Robles.

La missiva, a què ha tingut accés Efe, circula ja entre els exmilitars i està rebent noves adhesions.

Resposta a Robles

És la seva resposta al discurs pronunciat per Robles durant la Pasqua MIlitar, on la ministra de Defensa va expressar el seu rebuig "més absolut" als comandaments de l'Exèrcit que van criticar el govern espanyol i van llançar amenaces contra l'ordre constitucional en un xat privat per "la seva intolerància, els seus deliris i el seu total allunyament dels valors castrenses".

Segons el tinent general, en aquesta declaració sobre la situació de "riscos constitucionals" subscrita per 750 militars retirats, entre els quals més de setanta generals, no hi ha res d'inconstitucional. "Potser reconsidera que en lloc d'arremetre contra els que no tenen res a guanyar i sí molt a perdre, perquè hi perd Espanya, seria millor fer un bon gir al timó i canviar de rumb", li diu a Robles.

Per a la ministra, els uniformats díscols representen "una insignificant minoria, que només es representa a si mateixa, que busca una publicitat i un protagonisme que ni mereix ni té i que qüestiona irresponsablement les bases de la convivència a Espanya".

Però Pérez Alamán li assegura que són "alguna cosa més que minoria",l'adverteix que porta poc en el càrrec i "no ha entrat encara en l'ànima dels soldats" i subratlla que, encara que ja no estiguin en actiu, segueixen compromesos amb la defensa d'Espanya i els espanyols fins al seu "últim alè" dins de la Constitució.

Després de lamentar que els militars retirats no tinguin vies reglamentàries per encarrilar les seves reclamacions, li recorda que han recuperat el dret a opinar lliurement i públicament sobre tot el que s'esdevé, "sobretot si això comporta risc per a la convivència entre espanyols i la permanència de la Constitució que normalitza la nostra Pàtria".

Pérez Alamán qüestiona també les interpretacions que "els mitjans de sempre" han fet del discurs del Rei en la Pasqua Militar, on va assegurar davant de la cúpula militar el compromís "incondicional" de tots amb la Constitució i l'obligació de "respectar-la i observar-la" en ser "font de cohesió i marc i garantia de convivència, d'estabilitat i de solidesa democràtica."

Després d'insistir que tots els militars l'han complert al peu de la lletra, "amb alegria o sense", veu el missatge del Rei com "una indirecta constitucional a aquells que qüestionen la Constitució en la seva forma de cap de l'estat, la unitat indivisible d'Espanya o l'autèntica separació de poders pròpia d'un veritable estat de dret," actituds que, li diu Robles, "deu sentir vostè amb freqüència de companys de taula en el Consell de Ministres".