A diferència del Rei, Margarita Robles sí que ha volgut tenir unes paraules per als militars colpistes que envien cartes al monarca. La ministra de Defensa, que ha posat en mans de la Fiscalia els xats d’exmilitars retirats, ha assegurat que pertany a una “insignificant minoria” que només “perjudica el prestigi” d’unes Forces Armades “modernes i altament preparades” per al segle XXI. Per això, ha garantit que els 120.000 homes i dones que avui integren l’Exèrcit actuen amb “la més estricta neutralitat política”. Ha circumscrit novament els episodis ultres a militars retirats, malgrat alguns episodis de militars en actiu.

El Rei ha protagonitzat avui la seva setena pasqua militar, la pitjor des que va prendre les regnes del regne el 2015. Ha estat la més amarga. S’han complert les expectatives. No se n’esperava res del seu discurs a la sala del tron del Palau Reial de Madrid. Com ja va fer en el discurs televisat de Nadal, ha passat de puntetes per tots els escàndols que esquitxen la monarquia, malgrat els molts fronts oberts. No només són els tripijocs i la corrupció del pare, que també, sinó també el soroll de sabres provinent de militars retirats i actius de l’Exèrcit espanyol que li envien cartes en termes colpistes. Les mateixes Forces Armades davant les quals ha parlat avui.

En el seu torn, la ministra de Defensa sí que hi ha fet referència, però per a defensar que les Forces Armades espanyoles del 2021 són "modernes". En aquest sentit, Margarita Robles ha expressat el seu "rebuig més absolut" a la "intolerància i deliris" d'una "minoria insignificant" de militars retirats que s'allunyen del principi de neutralitat política fixat per la Constitució. Ha denunciat que ningú, i menys aquells qui "en el seu dia van vestir l'uniforme militar", no té dret a "perjudicar l'immens prestigi" de l'Exèrcit espanyol. 

Fets aquests apunts, molt més extensos i clars que els de Felip VI, la dirigent socialista s’ha centrat en el paper de l’Exèrcit en la lluita contra la pandèmia. “Les Forces Armades són una gran família oberta a tots els espanyols”, ha assegurat Robles, que ha subratllat que han ajudat “especialment els més vulnerables” en aquesta crisi sanitària, econòmica i social. “Estem orgullosos de l’exemplaritat d’aquests homes i dones que fan les feines més dures”, ha defensat.

El Rei, de puntetes

En canvi, davant d’aquest panorama, Felip VI, vestit amb l'uniforme de l'Armada, ha optat per passar-hi de puntetes en el seu discurs. El Rei s'ha limitat a assenyalar la Constitució com el "camí escollit democràticament pel poble espanyol". La Carta Magna, ha afegit, és també "l’origen de la legitimitat de tots els poders i institucions de l’Estat”. I ha conclòs: aquesta legitimitat “es renova cada dia respectant-la i observant-la”. No s’ha sortit en cap moment del guió.

Fiscalia ho investiga

Finalment, la Fiscalia Provincial de Madrid va decidir obrir diligències el passat desembre per a investigar els exmilitars que es pronunciaven en termes colpistes i enviaven cartes al rei Felip VI. Segons el comunicat difós, el ministeri públic considera que en el xat XIX de l’Exèrcit de l’Aire veu que s'hi “aboquen manifestacions totalment contràries a l'ordre constitucional fent al·lusions velades a un pronunciament militar”. Es va produir després que el Ministeri de Defensa ho posés en mans de la Fiscalia. "La seva conducta exemplar no té res a veure amb manifestacions que repugnen el respecte degut a una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica", assegurava el Ministeri en el seu comunicat.