Oriol Junqueras ha comparegut aquest dijous a la seu d'Esquerra Republicana minuts després de segellar el pacte amb el PSOE per al suport del seu partit a la investidura de Pedro Sánchez, amb una encaixada de mans amb Félix Bolaños. "Avui guanya Catalunya", ha anunciat el president dels republicans per anunciar el pacte amb els socialistes que inclou el traspàs integral de Rodalies a través d'una nova empresa anomenada Rodalies de Catalunya, una amnistia "per a tothom, sense excepcions ni exclusions", la condonació de part del deute de Catalunya per part del govern espanyol i també la continuïtat de la taula de diàleg entre el govern català i el de l'Estat per resoldre el conflicte polític. D'aquesta manera, ERC dona per satisfetes les "tres carpetes" que havia reclamat per investir Pedro Sánchez: amnistia, benestar de la ciutadania i també avançar en la resolució del conflicte polític. Aquests tres conceptes apareixien acompanyats d'un tic en el faristol des del qual ha parlat Junqueras. 

🔴 Negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE
 

Oriol Junqueras. Foto: Carlos Baglietto
Oriol Junqueras durant la roda de premsa / Foto: Carlos Baglietto

Una taula entre governs i amb un "verificador reconegut"

"Catalunya guanya en la negociació política amb la continuïtat de la taula de diàleg per avançar en el camí de posar el futur del nostre país en mans de la ciutadania" amb un referèndum d'autodeterminació, ha defensat Junqueras, que ha afegit que l'acord amb el PSOE inclou també la figura d'un verificador "de reconegut prestigi que haurà de vetllar i servir per avalar els acords i les metodologies". Concretament, l'acord que han signat socialistes i republicans recull el fet de "ratificar i impulsar el diàleg institucional entre governs sobre el futur polític de Catalunya mitjançant el diàleg polític i institucional a través de la taula de diàleg, negociació i acord". Aquesta taula, un cop pactada la llei d'amnistia, passarà una "fase de plantejaments, anàlisi i diàleg sobre propostes polítiques en la matèria". Amb tot, l'acord no fixa cap data per una nova reunió d'aquest organisme, ja que Junqueras ha apuntat que correspon als governs i no a les formacions pactar-la. L'última vegada que aquesta taula es va reunir va ser a finals de juliol del 2022. 

El president d'ERC ha insistit en aquesta idea, reiterant que la negociació entre l'Estat i Catalunya ha de ser entre governs, perquè són les institucions que representen els ciutadans i que ha de servir per "establir les condicions necessàries perquè la ciutadania catalana pugui decidir sobre el seu futur". Sobre la possibilitat d'obrir una taula amb partits catalans, Junqueras ha conclòs que aquest diàleg ja té lloc al Parlament de Catalunya. 

La continuïtat de la legislatura, en mans del PSOE 

Si bé els socialistes cerquen un pacte que vagi més enllà de la investidura de Pedro Sánchez i garanteixi l'estabilitat durant la legislatura, després d'acceptar la llei d'amnistia als independentistes, Junqueras ha refredat aquestes expectatives remarcant que es tracta només d'un pacte perquè els set diputats republicans donin el seu a Pedro Sánchez. "Mentre hi hagi continuïtat en el compliment dels acords i en la voluntat d'arribar a nous pactes serà més fàcil que la legislatura tingui continuïtat. Tot dependrà que la voluntat que avui s'expressa es mantingui durant la legislatura", ha apuntat Junqueras. El president d'Esquerra també ha afegit que, ara per ara, la garantia que té el partit que el PSOE complirà amb els acords signats, entre els quals el traspàs de Rodalies, és la seva necessitat: "Al Partit Socialista sovint se l'ha d'obligar a pactar", ha reflexionat Junqueras, citant Gabriel Rufián, "si fos per ells, la deixadesa amb la qual han tractat la societat i l'economia catalana continuaria sent la mateixa". 

El missatge de Junqueras a Junts

En aquest dijous clau en les negociacions per a la investidura s'ha reunit la cúpula d'ERC per avaluar els acords, finalment els han avalat, tot i que ara l'última paraula la té la militància que ha de validar el pacte en una consulta aquest divendres. Però també ho ha fet la de Junts a Brussel·les i aquesta reunió, en canvi, no s'ha acabat de tancar el pacte amb el PSOE per diferències en la llei d'amnistia. Preguntat per aquesta qüestió, Junqueras ha demanat que "tothom posés la mateixa voluntat" per arribar a enteses. "Que hi hagi una amnistia és bo des de tots els punts de vista: que hi hagi una reducció del deute també, un compromís per finançar els Mossos d'Esquadra i les polítiques de seguretat també. Volem pensar que tots els espais polítics del país treballen en el mateix sentit que nosaltres i ajudar a fer que tot això vagi bé", ha conclòs.