Miguel Ángel Carballo és el tinent fiscal de l'Audiència Nacional i qui dirigeix l'acusació contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Lapana, l'ex secretari general d'Interior César Puig i l'exdirector de la policia Pere Soler.

El seu paper en les primeres tres setmanes de judici ha mostrat un fiscal perdut en el sumari. Ha seguit tot el cas contra el procés des del primer dia, des de la querella contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que després s'estén al govern i a la cúpula d'Interior i els Mossos. És el fiscal que va demanar presó sense fiança per a tots els membres del Govern que han estat condemnats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i qui va intentar també la presó preventiva pel mateix Josep Lluís Trapero. Però per contra del que podria sembla, no té un control absolut del cas. Al contrari, sessió rere sessió, mostra un garbuix d'idees que es mostren en interrogatoris desordenats.

De fet, en més d'un moment, ha confós proves acceptades en altres peces de la causa, però que no estan incloses en el cas que es jutja aquests dies. Hi ha dos moments d'aquestes darreres sessions que mostren com Carballo, a través de documents no inclosos en el sumari o altres casos derivats de l'1-O, fins i tot arxivats, busca implicar Trapero en la inacció dels mossos.

Un dels moments més inexplicables, però, d'aquesta setmana va ser la localització d'un dels correus dels Mossos, que segons el fiscal és en un DVD on la Guàrdia Civil va posar tots els àudios de les comunicacions internes dels Mossos més el correu electrònic. El Fiscal va acabar consultant el mòbil, tot i que damunt la taula tenia l'ordinador amb la causa. 

El correu es va buscar durant la pausa del matí. I després es va continuar buscant en el recés del migdia. A hores d'ara, però, encara no s'ha localitzat.

 

Carballo ja va començar el judici sent la riota amb la traducció d'un dels correus. "Ja! Tenim pistes del contingut de la 5/2017", va llegir animat durant l'interrogatori de Josep Lluís Trapero. Davant aquesta interpretació, el major va puntualitzar que aquest ja volia dir: "Ja tenim pistes".

 

 

Carballo s'aplica en cada un dels interrogatoris per buscar proves contra el major i la cúpula política del cos, però els seus recursos són estrambòtics. Correus electrònics que no es troben, cartes no acceptades com a prova, peces arxivades... El fiscal ha pogut estirar del fil dels responsables de la investigació de la Guàrdia Civil que han tret pit davant els interrogatoris del Ministeri Públic, però que s'han arronsat davant les defenses.

Amb els dos Mossos d'Esquadra que han declarat fins al moment, tampoc ha obtingut res contra els acusats. Per no complicar més el relat, Olga Tubau li ha retirat l'oportunitat de poder interrogar els presos polítics que estaven citats com a testimonis perquè hi ha renunciat. Carballo no va treure gaire profit de Daniel Pérez de los Cobos, ni de Daniel Baena 'Tácito' de qui va arrencar una presumpta reunió secreta de Trapero amb Puigdemont, que després va desmuntar Tubau.

Veurem quin paper fa dilluns, quan tingui davant seu la secretària judicial del jutjat d'Instrucció 13. Una testimoni que li juga a favor, de llàgrima fàcil i que té un relat de pel·lícula.