La Mesa del Parlament ha decidit aquesta tarda definitivament que demà es posi a votació la moció de ruptura impulsada per la CUP, després que la majoria que té Junts Pel Sí a l'òrgan ha considerat que s'han esvaït els dubtes legals que hi havia. PP i Ciutadans hi han votat en contra i el representant de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Joan Nuet, ha decidit no votar.

La decisió, després d'una reunió la setmana passada en què es va admetre a tràmit la moció condicionada al canvi del seu contingut, és la conseqüència d'una negociació entre junters i cupaires que ha acabat en una esmena transaccionada. Entre d'altres, un dels punts en què instava els ajuntaments i regidors a no obeir l'Audiència Nacional s'ha canviat per un text més ambigu que parla d'institucions espanyoles "no democràtiques".

Ara, qualsevol grup parlamentari pot presentar una petició de reconsideració fins a l'últim minut abans que es comenci a debatre. Ciutadans i PP ja han confirmat que ho faran, amb l'objectiu que caigui de l'ordre del dia. Així, previsiblement el ple s'aturarà i la Junta de Portaveus es reunirà per escoltar les opinions dels grups parlamentaris. Posteriorment l'òrgan decidirà si ho té en compte i, si no ho fa, el ple es reprendrà i s'iniciarà el debat parlamentari seguint el procediment habitual.

Sense informe

La Mesa també ha rebutjat la petició del PSC que demanava un segon informe jurídic dels lletrats del Parlament, al considerar que amb el primer és suficient. D'igual manera, també s'ha aprovat amb la majoria de Junts Pel Sí.

L'ofuscació del PP per aquesta qüestió s'ha materialitzat amb l'expressió del diputat Santi Rodríguez que, al sortir de la reunió, ha clamat: "Ésto es como Juan Palomo, yo me lo guiso, yo me lo como".