JxSí i la CUP han pactat finalment un text per tirar endavant la moció cupaire que referma la declaració del desconnexió del 9-N, declarada nul·la pel Tribunal Constitucional. En el text consensuat s'hi ha eliminat les crides explícites a la desobediència que incloïa la moció original. Tot i l'acord, dos dels punts de la iniciativa transaccionada, el tres i el quatre, on es demana que els Mossos no actuïn com a policia judicial i que els càrrecs electes desatenguin les peticions de les institucions de l'Estat, no tindran el vot de JxSí.

Aquesta és la conclusió de les intenses negociacions que han mantingut les darreres hores els dos grups parlamentaris després que dimarts passat la Mesa acceptès a tràmit la moció cupaire amb la condició que s'introduïssin modificacions per evitar el xoc amb el TC. En un primer moment, la CUP va assegurar que no tenia intenció de tocar ni una coma, però finalment diumenge van admetre que acceptarien negociar la moció, sempre i quan no afectés el seu contingut original.

Segons el text transaccionat, el Parlament "atès el mandat democràtic sorgit de les urnes el passat 27 de setembre, i davant les actuacions de l´Estat, a través del Tribunal Constitucional, l’Audiència  Nacional i la Fiscalia, de judicialització i persecució dels actes conseqüents amb aquest mandat democràtic, ratifica la seva ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament, per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya".

És en aquest sentit que l'esmena ratifica els objectius continguts en la declaració aprovada el 9 de novembre al Parlament. Així mateix acorda els següents punts, tret del tercer i quart, que no tindran el vot favorable de JxSí:

"2. Mostra el seu màxim suport a tots els Ajuntaments avui investigats i criminalitzats per haver mostrat el seu suport a l'esmentada declaració 1/XI del 9N.

3.  Encoratja els i les càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'Estat Espanyol.

4. Insta el govern, d’acord amb els punts sisè i vuitè de la declaració 1/XI, a desatendre els requeriments de l’Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l’Estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d’Esquadra no els executi com a policia judicial.

5.  Insta el govern que elabori i presenti a aquest Parlament en un màxim de seixanta dies l'estat i el pla d'execució de totes i cadascuna de les mesures tendents al compliment dels annexos de la declaració 1/XI del 9-N.

6. Expressa el suport d'aquest Parlament, en tant que dipositari de la voluntat popular, a les iniciatives que des de la societat civil organitzada es desenvolupin per tal d'avançar en un procés preconstituent.

7.  D'acord amb el primer punt de la moció, insta el govern que elabori i presenti a aquest Parlament, en un màxim de seixanta dies, un pla d'actuació per a fomentar la participació ciutadana relatiu a la fase preconstituent del procés constituent."

8.  D'acord amb el primer punt de la moció, insta el govern que en els pressupostos que presentarà a aquest Parlament hi hagi una partida pressupostària per tal de finançar el pla d'actuació per a fomentar la participació ciutadana a l'esmentada fase preconstituent del procés constituent."