La Mesa de la Diputació Permanent ha encarregat un informe als lletrats del Parlament sobre com fer control al Govern fins a les eleccions tenint en compte el possible ajornament electoral.

De fet, en l'última reunió de la taula de partits de divendres en què es va acordar ajornar les eleccions del 14-F també es va instar els grups a parlar sobre com es pot reforçar el control al Govern tenint en compte que la legislatura està dissolta i que no hi ha plens al Parlament i, per tant, tampoc la possibilitat que els grups preguntin als membres del Govern en sessió de control.

La Diputació Permanent és l'òrgan parlamentari que es manté després de la dissolució de la legislatura i ara s'ha de veure de quina manera es pot reforçar el control. 

Petició de Ciutadans i el PSC

Precisament, el PSC va presentar un escrit a la Mesa de la Diputació Permanent demanant un informe jurídic dels lletrats del Parlament per saber amb quines funcions previstes al Reglament de la cambra es pot seguir fent un cert control a l'executiu català.

Per la seva banda, Ciutadans també va presentar un escrit a la Mesa de la Diputació Permanent fent una proposta concreta. El partit de Carlos Carrizosa vol que la Diputació Permanent es reuneixi cada setmana i que hi hagi sessions de control al Govern en el marc de la Diputació Permanent cada 15 dies

Pendents del TSJC

Els lletrats hauran de fer l'informe mentre el TSJC decideix si anul·la definitivament el decret del Govern que suspèn les eleccions del 14 de febrer i les situa al 30 de maig. De moment, l'ha suspès de manera cautelar. Si finalment el tribunal aixeca la suspensió de l'ajornament, la Diputació Permanent s'allargarà tres mesos i mig més, fet que provocarà la insistència els grups en poder controlar el Govern. 

Fins ara a les sessions de la Diputació Permanent que s'han celebrat hi han comparegut diversos consellers del Govern a petició pròpia o a petició dels grups. Per exemple, aquest dimecres està previst que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, comparegui a petició pròpia i s'ha acordat que en la propera sessió donin explicacions el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, sobre les gestions fetes pels talls de llum en diversos municipis, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, perquè informi sobre les condicions en què s'ha iniciat el segon trimestre escolar. En aquests dos últims casos ha estat a petició d'algun grup i s'ha votat posteriorment. 

En canvi, entre les funcions que el reglament del Parlament atorga a la Diputació Permanent, no hi ha la possibilitat de fer preguntes de control al Govern, ni orals ni escrites. 

Què pot fer la Diputació Permanent?

Concretament, l'article 75, que n'estableix les funcions, diu que té les competències per acordar la compareixença del Govern "per informar sobre les actuacions d’aquest en relació amb fets d’importància especial succeïts després de la dissolució de la legislatura"; exercir el control dels decrets llei i de la legislació delegada; autoritzar, a petició del Govern, per la majoria absoluta dels seus membres, suplements de crèdit o crèdits extraordinaris "per raó d’urgència i de necessitat justificada, si ho exigeix la conservació de l’ordre, una calamitat pública o una necessitat financera urgent d’una altra naturalesa"; exercir les facultats parlamentàries en matèria de constitucionalitat i conflictes de competència; i tramitar les propostes de resolució presentades "en relació amb fets d’importància especial succeïts després de la dissolució de la legislatura, o un cop expirat el mandat parlamentari, en els termes dels articles 167 i 168, en allò que hi sigui aplicable".