La taula de diàleg queda en l'aire. Aquest dijous, la candidata del PSC al Congrés dels Diputats en aquestes eleccions generals 2023, Meritxell Batet, ha evitat garantir la seva continuïtat en el cas que Pedro Sánchez segueixi presidint el govern espanyol. En una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies, la socialista s'ha limitat a expressar que Sánchez "seguirà pel mateix camí" que fins ara amb Catalunya, però sense concretar si això es traduirà en mantenir la taula amb el Govern. Amb tot, l'encara presidenta de la cambra baixa espanyola ha defensat que el seu homòleg a la Moncloa "se l'ha jugat" malgrat que podia exposar-se a "algun cost o crítica a altres indrets d'Espanya", fet que considera que "l'honora". En aquest sentit, Batet sosté que Catalunya està "infinitament millor" que l'any 2017, tesi que repeteix constantment el PSOE, i ha limitat la política sobre el conflicte polític amb l'Estat a "consolidar el camí de diàleg" d'aquesta darrera legislatura. 

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

D'altra banda, la número u dels socialistes catalans per al Congrés ha criticat els plantejaments dels partits independentistes d'"apujar el preu" d'una eventual investidura de Pedro Sánchez o bé de "bloquejar" la governabilitat a Espanya. Meritxell Batet apunta que l'única "obsessió" que ha d'haver-hi després del 23-J és poder "bloquejar la dreta", un missatge que també ha volgut traslladar a les formacions independentistes, amb les quals ha admès que caldrà "negociar" si els números ho permeten. Tot i això, ha demanat concentrar el vot en el PSC i el PSOE perquè són "l'única alternativa" a un govern del Partit Popular amb Vox. En aquesta línia, ha negat la possibilitat que els socialistes s'abstinguin o "facilitin" un govern del PP si no són la llista més votada.

Batet afirma que Junts va oferir al PP una vicepresidència a la Diputació de Barcelona; els de Borràs i Turull ho neguen

En aquesta mateixa compareixença de premsa, Meritxell Batet ha estat preguntada pel ple de constitució de la Diputació de Barcelona, que ha culminat amb la investidura de Lluïsa Moret (PSC) com a nova presidenta de l'ens supramunicipal amb els vots dels comuns, dos diputats independents de Junts i la diputada de Tot per Terrassa. La candidata socialista ha assenyalat que Junts va "intentar un acord amb el PP oferint-los una vicepresidència" a l'òrgan i ha carregat contra ells per "parlar de bloquejar Madrid, però quan tenen la més mínima oportunitat, acorden amb els populars". Poc després, Junts ha emès un comunicat negant les afirmacions de Batet, a qui acusen d'"intoxicar": "No hem ofert res al PP perquè no hi hem negociat". El partit de Laura Borràs i Jordi Turull ha indicat que l'únic partit que pacta amb el PP a Catalunya és el PSC, recordant el que va passar a l'ajuntament de Barcelona.

D'altra banda, aquest dijous, Junts i Esquerra Republicana han votat per separat a la Diputació. Els republicans han votat Dionís Guiteras per presidir l'ens, mentre que els 10 diputats juntaires han optat per Neus Munté. Des d'Esquerra, han fet referència a la divisió de vot dins del grup juntaire a la Diputació per apuntalar la raó per la qual no han acabat tancant un acord. En un acte a Barcelona, el número 3 de la llista d'ERC per Barcelona al Congrés, Francesc-Marc Álvaro, ha recorregut a aquest fet per argumentar que Junts "no és de fiar" per no ser capaços de "controlar" el seu espai. Álvaro ha fet una crida als de Borràs i Turull a "posar ordre" perquè el seu "desgavell" té una repercussió institucional "molt greu".