El PSC torna a presidir la Diputació de Barcelona, que ha quedat en mans de l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, després que Junts no només ha estat incapaç d'aconseguir una majoria alternativa sinó que ha vist com es trencava el seu grup de diputats provincials, atès que els alcaldes d'Igualada, Marc Castells, i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, que integraven les candidatures de Junts com a independents, han votat a favor de la candidata socialista. Moret ha estat escollida amb els 17 vots del PSC, els 5 dels comuns, la diputada de Tot per Terrassa, Maise Balcells, que en un primer moment s'havia alineat amb Junts, i els dos diputats independents que han trencat amb la disciplina del partit de Laura Borràs i Jordi Turull.

Moret, que substituirà al càrrec la també socialista i alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha aconseguit així sumar 25 vots, la qual cosa li ha permès sortir escollida en segona volta, amb la majoria simple dels 50 diputats que integren aquest organisme. La votació ha estat secreta, amb urna, i a més de Moret han presentat també candidatura per presidir la diputació Neus Munté (Junts), Dionis Guiteres (ERC), Xavier Garcia Albiol (PP) i Jordi Albert de Vox.

La nova presidenta de la Diputació és psicòloga de formació, especialitzada en psicologia social, ostenta l'alcaldia de Sant Boi de Llobregat des de juny del 2019 i com a viceprimera secretària d'organització i acció electoral del PSC s'ha convertit en una de les persones de màxima confiança del primer secretari del PSC, Salvador Illa. Ha estat ella la responsable directa de les negociacions d'infart que han portat al seu nomenament. Amb aquesta votació, el PSC suma la Diputació de Barcelona a les de Lleida i Tarragona on també ha batut a Junts.

Fracàs de Junts i satisfacció de Castells

Aquest ha estat el resultat de setmanes de negociacions, durant les quals Junts ha estat incapaç de sumar als seus 12 diputats i els 11 d'ERC una majoria per derrotar els 17 diputats socialistes, tot i que en un principi s'havia afegit a aquesta alternativa independentista la diputada de Tot per Terrassa, que finalment s'ha sumat a la majoria del PSC. El partit de Jordi Turull, que s'ha encarregat personalment de les converses, havia deixat clar que no tenia intenció de tornar a pactar amb el PSC el govern d'aquest ens, tal com va fer la darrera legislatura, en què Junts va compartir l'executiu provincial amb els socialistes. Això no obstant, no han compartit aquest parer Marc Castells i Sergi Vallès que han primat seguir al govern. De fet l'alcalde d'Igualada, molt somrient en tot moment, no ha amagat la satisfacció amb l'acord tancat amb el PSC que els ha obert la porta a l'executiu d'aquest organisme, on compten assumir l'àrea d'infraestructures.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, conversa amb Moret abans de la investidura / Miquel Muñoz
L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, conversa amb Moret abans de la investidura / Foto: Miquel Muñoz

En la seva primera intervenció com a presidenta, Moret ha destacat que, després de Mercè Conesa i Núria Marín, serà la tercera dona que presideix la institució, i ha garantit l'aposta pel diàleg del seu govern. Ha donat les gràcies als diputats provincials que l'han votat, després de tancar un acord per un govern "amb una mirada àmplia que tingui en compte la diversitat dels diferents territoris de la demarcació". "No ha estat fàcil però crec que hem estat capaços d'interpretar el que volen els ciutadans de nosaltres: diàleg constructiu, lluny de la confrontació. Per això vull parlar de mà estesa", ha assegurat. Moret no ha concretat quin serà el repartiment de carteres del nou govern provincial, que es concretarà en els propers dies, ni si després de les eleccions generals hi pot haver canvis.

Prèviament, des de Junts, Neus Munté, ha reivindicat la feina que ha fet el seu partit els darrers quatre anys des del govern de la Diputació, i ha explicat que les darreres setmanes han buscat "fórmules que permetessin una alternativa", però que els socialistes, com va demostrar l'Ajuntament de Barcelona, "sempre disposen d'un comodí, que és el PP, si els necessiten". "Es busquen i es troben en moltes ocasions", ha retret, tot i que en aquest cas no ha estat el PP qui ha donat la majoria al PSC. Munté ha explicat que Junts ha presentat la seva pròpia candidatura en coherència amb les seves propostes, però no ha estat possible "perquè altres formacions han volgut el risc zero abans que un govern amb paràmetres propis". "Estem decebuts, però farem una oposició responsable, constructiva i exigent", ha garantit.

El representant d'ERC, Dionís Guiteras, que ha expressat la preocupació per la presència de la ultradreta al plenari, ha estès la mà per a la col·laboració i el diàleg a la nova presidenta, "sense mirar enrere i sense donar voltes a coses que ja no porten enlloc", després que per segon any consecutiu es troben fora del govern. 

Mà estesa del PP

En nom del PP ha intervingut l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, que ha corregit la presidenta que li ha donat el torn de paraula castellanitzant el seu nom —"Sóc Xavier Garcia Albiol", l'ha corregit—. El dirigent popular ha lamentat que arran de la situació preelectoral, s'ha fet més difícil aconseguir una entesa sobre el govern de la Diputació, atès que al PP li hauria agradat arribar a un pacte a aquesta institució. Ha lamentat que l'entesa no ha estat possible, per raons ideològiques i no per criteris municipals, atès que el PSC ha escollit pactar amb els comuns, que han fixat línies vermelles per als pactes. Albiol ha advertit, però, que de les quatre alcaldies de què disposen a Barcelona, deixen clar que "no es pot entendre la política metropolitana de Barcelona sense tenir en compte el PP". Ha garantit lleialtat i voluntat de col·laboració i entesa al nou govern de la diputació, així com el suport del futur govern espanyol, si guanya el PP les eleccions.

Candela López, regidora de Castelldefels, ha intervingut en representació dels comuns, per "celebrar" que després de més d'una dècada a l'oposició, tornen al govern de la Diputació, amb la qual cosa aquesta institució podrà "recuperar l'empenta". "Aquest mandat ha de ser el del pas definitiu en la transició energètica ecològica", ha assegurat la diputada dels comuns, que ha advertit contra qualsevol intent de recentralitzar les competències municipals.

La diputada de Tot per Terrassa, Maise Balsells, ha argumentat el seu vot a favor del PSC per "responsabilitat" amb els ciutadans del seu municipi i ha advertit que l'acord que han tancat és només un "punt de partida", a més de lamentar el "soroll mediàtic" que ha envoltat les negociacions.

El representant de Vox, Jordi Albert de la Fuente, ha celebrat que el separatisme no s'hagi apropiat de la institució i ha retret al PSC que hagi "cacarejat" que pactaria amb qualsevol tret de Vox. "Vox mostrarà tot el seu suport a sigui qui sigui qui presenti propostes que representin millores per als municipis", ha reblat a més deixar clar que no permetran una política lingüística restrictiva.

Lleialtat al Rei

L'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha presidit la mesa d'edat amb l'alcalde de Torrelles de Foix. Garrido s'ha encarregat de prendre jurament als diputats provincials, "amb lleialtat al Rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat així com l'Estatut d'Autonomia de Catalunya". Els diputats independentistes, i la major part dels comuns, han promès el càrrec seguint aquesta fórmula "per imperatiu legal". La resta s'han limitat a prometre o jurar el càrrec, sense més afegits.

El plenari s'ha constituït al paranimf del recinte de l'Escola Industrial, atès que l'emblemàtica seu de la Diputació, a la Rambla Catalunya, es troba en obres.

paranimf Escola Industrial, plenari Diputació, Moret / Miquel Muñoz
El plenari de la Diputació s'ha celebrat al Paranimf de l'Escola Industrial / Foto: Miquel Muñoz