Els dos diputats independents de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès) votaran a favor de la candidata socialista Lluïsa Moret (PSC) formaran part del govern de la Diputació de Barcelona, segons ha avançat l'ACN aquest dijous. Així ho han confirmat després d'arribar a un acord en "destacades inversions estratègiques" per a les comarques de l'Alt Penedès, Anoia i Garraf. D'aquesta forma s'amplia el suport perquè la socialista Lluïsa Moret finalment sigui escollida avui presidenta de l'ens supramunicipal. Comptarà amb els vots dels diputats del PSC, dels comuns, del diputat de la formació municipalista Tot per Terrassa (TxT) i dels dos independents d'Impulsem el Penedès que estan integrats al grup de Junts, sumant un total de 25 vots. Superant així els 23 que sumen Junts i ERC.

Impulsem el Penedès, formació creada amb l’objectiu de defensar els interessos del territori allà on tingui representació, entén la Diputació de Barcelona com una de les principals institucions del govern supramunicipal. I, segons argumenten, aquest fet ha estat "decisiu" per arribar a aquest acord de govern, el qual "prioritza clarament el territori, que vol ser tractat d’acord amb la seva singularitat i les seves potencialitats dins la demarcació de Barcelona". Tot i desmarcar-se de Junts a la Diputació, Impulsem el Penedès assegura que té la voluntat de "seguir treballant per construir un espai polític central amb forces polítiques com Junts per Catalunya, els quals han estat capaços de crear la coalició Compromís Municipal que ha donat uns grans resultats arreu del país".

Acord de Sant Quintí de Mediona

Alcaldes i alcaldesses de les tres comarques han signat un document sota el títol 'Acord de Sant Quintí de Mediona' de suport a la decisió de formar part del govern de la Diputació.  Un acord que suposa, segons expliquen, un programa "d'inversions estratègiques" per a les tres comarques per aquest mandat 2023-2027, als ajuntaments, a les mancomunitats i als consells comarcals de la Vegueria del Penedès. Per desenvolupar projectes d’equilibri territorial, de desenvolupament econòmic i turístic, d’àmbit social, de reptes vinculats al canvi climàtic i infraestructures per a l'estalvi d’aigua, entre d’altres. Altres alcaldes i alcaldesses que han signat l'Acord de Sant Quintí de Mediona' són els de Puigdàlber, Font-Rubí, Sant Quintí de Mediona, Montmaneu, Santa Fe del Penedès, la Torre de Claramunt, la Llacuna, Cabrera d’Anoia, Veciana, Cubelles, Sant Pere Sallavinera, Canyelles, Castellví de la Marca, Olèrdola, Calonge de Segarra, Avinyonet, Torrelles de Foix i Igualada.

Acord PSC-En Comú

Després de mesos de negociació, finalment el PSC i els comuns han aconseguit tancar un pacte amb la formació municipalista Tot per Terrassa (TxT) per governar la Diputació de Barcelona. L'aliança, juntament amb el suport dels dos diputats d'Impulsem el Penedès, permetrà que Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, es converteixi en la nova presidenta de la Diputació. Al document firmat per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la candidata del PSC a presidir la Diputació, Lluïsa Moret, han acordat "establir un marc de relacions positiu entre el futur govern de la Diputació i el grup polític TxT" i facilitar les relacions amb l’Ajuntament de Terrassa.

Junts: "No ha estat possible la majoria alternativa"

Davant l'acord arribat per PSC, comuns i Tot per Terrassa, la direcció de Junts ja va confirmar aquest dimecres a la tarda que es quedarien sense la Diputació de Barcelona i que la presidència d'aquesta seria per als socialistes. El secretari general del partit, Jordi Turull, va comparèixer per explicar que no ha estat possible formar una majoria alternativa que permetés a les formacions independentistes arribar al govern de l'ens supramunicipal, tot i els intents de portar-ho endavant conjuntament amb ERC. Turull va afirmar que tenien converses amb Tot per Terrassa, però que no van poder garantir "risc zero" a aquests últims si donaven suport a una presidència de Junts. "Després del que va passar amb l'alcaldia de Barcelona, ara sabem que el PSC compta amb el comodí del Partit Popular", va afegir.