Els partits ja comencen a preparar els seus argumentaris de cara a la convocatòria imminent d'eleccions generals, deixant enrere el que han fet durant aquests darrers mesos per evitar que els passi factura. Aquest matí mateix, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, la socialista Meritxell Batet i aspirant a liderar la candidatura del PSC, ha volgut deixar ben clar que "l'acord amb Ciutadans caduca avui". 

En aquest sentit, ha avisat que "a partir de demà el nostre programa electoral serà el vàlid". Tota una declaració d'intencions. Malgrat això, Batet ha insistit també que l'objectiu del PSOE ha estat arribar fins a l'últim moment a un acord. "Ara tornem a un escenari incert i de pèrdua de temps", ha lamentat. De fet, ha assegurat que esperava de Pablo Iglesias que hi hagués "una voluntat d'asseure's i dialogar". "Volíem aconseguir un acord d'esquerres", ha puntualitzat.

Pas enrere de Martí

La número dos de Pedro Sánchez, Meritxell Batet, està disposada a encapçalar la candidatura del PSC a les eleccions del 26-J. "Puc ser més útil a Catalunya i tinc ganes d'oferir als ciutadans un projecte il·lusionant", ha dit. Tanmateix, sembla que el PSC haurà d'enfrontar-se a un procés de primàries, malgrat que voldrien evitar-ho, atès que l'exsenador Carles Martí també vol optar a la candidatura.

De fet, ha reconegut que està parlant amb Martí perquè s'ho repensi. "Si fruit de les converses fa un pas enrere perquè es compleix el seu objectiu, serà molt benvingut, si no, anirem a primàries", ha assenyalat Batet. Assegura que "amb Carles Martí ens uneixen moltíssimes coses" perquè "creu en el PSC". Avisa, però també, que "les primàries en un partit polític s'han de plantejar per parlar d'idees".

En aquest sentit, l'aspirant socialista ha posat en valor la llista del PSC. "La llista que hi ha és de noms molt valuosos, inclòs José Zaragoza, tindrem la millor per concórrer al 26-J", ha augurat. Tot i això, Batet ha reconegut que els resultats dels 20-D no van ser bons, per això, "l'ambició que tenim és treure més vots i escons que els vuit, aspirem a més", ha sentenciat.

"Oportunitat per millorar"

El líder del PSC, Miquel Iceta, creu que el partit ha d'aprofitar el canvi en el cartell electoral de les generals com una "oportunitat" per "millorar" els resultats, i encara que ha dit que ell es mantindrà "neutral" a les primàries, ha admès que va demanar a Meritxell Batet que es presentés. En declaracions a Onda Cero, Iceta ha explicat que "sempre que hi ha un canvi i sempre que hi ha unes noves eleccions, l'aspiració ha de ser millorar resultats i, a vegades, hi ha canvis que poden ajudar en aquesta línia".

Segons el seu parer, després de la renúncia de Chacón, el "PSC ha d'aprofitar aquest canvi per donar-se una altra oportunitat", però ha deixat clar que això "no implica una valoració millor o pitjor" de Chacón o de la persona que la substitueixi com a cap de cartell electoral del PSC en els comicis del 26J.