La número dos de Pedro Sánchez, Meritxell Batet, ha assegurat aquest divendres que no s'hauria presentat a les primàries del PSC per encapçalar la candidatura del 26-J si l'exministra de Defensa, Carme Chacón, no hagués renunciat. Batet, que ha pres la decisió després del vistiplau de Pedro Sánchez i Miquel Iceta, ha lloat Chacón, que considera que hauria hagut de repetir perquè té "una trajectòria d'èxit" i és "molt reconeguda". 

"Dono aquest pas amb orgull i honor de la feina feta", ha reblat la que fins ara ha estat número dos del secretari general del PSOE i participant de les negociacions amb les forces polítiques per tal de constituir un govern - finalment no reeixit- "de canvi". Ara, creu que "és més útil la feina que puc fer des de Catalunya per aconseguir aquest objectiu", i espera que l'ajudi "l'experiència acumulada" d'aquests últims mesos. 

Malgrat tot, l'objectiu de Batet, en cas que aconsegueixi ser la cara visible del PSC a les generals, és el de millorar els resultats que va obtindre la mà dreta de José Luís Rodríguez Zapatero. La socialista confia en què durant aquests mesos els ciutadans hagin pogut veure "que el partit socialista ha treballat i dialogat amb tots per un president que entengui millor la realitat de Catalunya. 

Les llistes

Al carrer Nicaragua voldrien evitar-se les primàries. El malestar amb l'exsenador Carles Martí és palpable. Però aquest ja ha reivindicat que, tot i que explorarà en els propers tres dies un acord amb Batet que eviti les primàries, hi hauria d'haver una renovació dels noms que van anar a la candidatura del 20-D. I això, no és allò que vol fer ni la direcció del partit, ni tampoc la candidata. 

"Les decisions són necessàriament col·lectives", ha reblat Batet, després de la comissió executiva extraordinària que s'ha celebrat aquest matí, i on hi ha intervingut. Es referia a la capacitat de modificar els noms que concorrin als comicis, quelcom que correspon també a un negociat amb la comissió de llistes i posterior aprovació de l'aparell. Ara bé, tot i que hagi apuntat a que "és un debat que prendrem més endavant", tampoc ha volgut descartar-ho. 

Hi ha "molt talent" al PSC. Ho ha dit Iceta, i ho ha reiterat Batet avui. L'afirmació es fa en un context en què l'exlíder del partit Pere Navarro ha aixecat el dit per intentar "ajudar en el que calgui", que es tradueix en anar al Congrés, ara que la seva principal detractora, Carme Chacón, s'ha retirat de la cursa. "Estic segura que arribarem a la millor solució", s'ha limitat a dir. 

Mateixa línia

Canvis mínims. Això és el que deixa intuir la nova candidata, després d'afirmar que "la candidatura del 20D és bona". Preguntada per si representa la renovació, Batet ha defensat que "és el primer cop que encapçalo la llista del PSC, tot i que he concorregut de diputada". 

Màxim suport a les negociacions i l'acord a què es va arribar amb els d'Albert Rivera. "L'acord de Ciutadans sintetitza molt bé la voluntat del partit socialista en aquest procés", ha assegurat, explicant que "la pluralitat exigia molt diàleg i capacitat de negociació".