Advertiment i presa de pèl del president del govern espanyol al líder de Vox. Pedro Sánchez s’ha burlat aquest dimecres del cap de l’extrema dreta al Congrés dels Diputats, Santiago Abascal, en situar-lo en la mateixa posició que la caputxeta vermella. Ho ha fet després que el diputat ultradretà recriminés al cap de l’executiu espanyol el pacte amb Bildu de retirar la Guàrdia Civil de Trànsit de Navarra. “Jo el que he fet ha estat complir amb l’Estatut de Navarra i la Constitució espanyola, un acord al qual es va arribar l’any 2000 amb el PP; sap on estava vostè l’any 2000? A la direcció nacional del PP i del PP d’Euskadi!”, li ha recriminat Sánchez a Abascal. “Vostè llavors va callar, així que menos lobos, caperucita”, ha rematat el president socialista.

La intervenció de Sánchez ha anat precedida de la d’Abascal, en la qual el líder de l’extrema dreta també s’ha ficat amb Sánchez per haver afirmat dilluns passat que passarà a la història per haver exhumat Francisco Franco del Valle de los Caídos. El líder de Vox no ha parlat de ‘dictadors’, sinó de “morts als quals se’ls impedeix el seu descans”. Així mateix, ha preguntat al president espanyol si no se sent “ridícul” per parlar d’ell mateix en aquests termes. “Potser a Neró i Calígula no els costa veure’s a parlar en aquests termes sobre ells mateixos”, ha ironitzat Abascal. Així mateix, ha denunciat la “vanitat” i la “falta de modèstia” del president espanyol.

Abascal ha dedicat bona part del seu discurs a denunciar les “cessions” que ha fet Pedro Sánchez a “comunistes, separatistes, malversadors, sediciosos i colpistes”. Segons l’extrema dreta, és per això que el president espanyol passarà a la història, per “haver destruït tot el que funcionava a Espanya". Per la seva banda, el cap de l’executiu espanyol ha lamentat que Vox basi les seves declaracions “en els insults masclistes, les insídies als adversaris, i l’enverinament de la convivència”. “Alguns dels seus votants es deuen sentir reconfortats en veure’ls dir totes aquestes coses, però alguns d’ells els acabaran reclamant un major rendiment laboral”, ha afirmat Sánchez, en relació amb el fet que l’extrema dreta d’Abascal no va presentar esmenes als pressupostos espanyols.

L’atac d’Abascal a Sánchez i la posterior presa de pèl per part del president espanyol s’ha produït en relació amb un pacte al qual va arribar la setmana passada l’executiu de PSOE i Podemos amb Bildu per aprovar els comptes. El partit basc va pactar transferir la competència de Trànsit i Seguretat Viària a Navarra abans del 31 de març, convocant per a això la Junta de Transferències abans del 31 de desembre del 2022. Ambdues parts han pactat realitzar la quantitat de reunions necessària per solucionar els problemes tècnics per a aquesta transferència.