El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que va prendre la decisió d'exhumar el dictador Francisco Franco guiat pel "llegat de llum" del republicanisme. Ho ha dit en la seva intervenció durant l'acte d'homenatge a l'escriptora Almudena Grandes a l'Ateneu de Madrid. A més, ha afirmat que ell mateix passarà a la història per haver retirat del Valle de los Caídos les restes del dictador. El cap de l'executiu ha pronunciat aquestes paraules quan feia referència a les resistències que, segons ell, va haver de fer front l'escriptora. L'acte d'aquest dilluns ha servit perquè el retrat de l'escriptora s'incorpori a la galeria dels il·lustres de l'Ateneu de Madrid. "És símbol de les moltes resistències amb què va conviure Almudena Grandes; resistència des de la història, ella amb els seus llibres va encendre un llum", ha dit.

En el seu paral·lelisme, Sánchez ha comentat que la seva decisió d'exhumar el dictador "no va ser només pel deute pendent que tenim amb els familiars que encara busquen les restes dels seus éssers estimats, sinó també reivindicar un passat lluminós del republicanisme que va quedar enfosquit que per desgràcia va ser segat per l'aixecament i la dictadura". Es tracta d'una decisió que el president espanyol ha emmarcat en la resistència. Una resistència que l'escriptora, segons ell, ha tingut des de la història, des de la literatura "perquè va donar veu als que no la van tenir i des de la vida posant sempre l'alegria per davant".

Pedro Sánchez no ha estat l'únic en tenir la paraula durant aquest acte d'homenatge a l'escriptora. També ha participat el director de cinema Pedro Almodóvar, que ha afirmat des del faristol que Almudena Grandes ha fet per la memòria de l'estat espanyol "més que tots els governs des que existeix la democràcia" encara que tot seguit va celebrar la Llei de Memòria Democràtica, aprovada per l'actual executiu. "Benvinguda sigui la Llei de Memòria Democràtica de Pedro Sánchez", ha assenyalat.

Almodóvar ha aprofitat la seva intervenció per destacar que, segons la seva opinió, a la sèrie de novel·les Episodis d'una guerra interminable Almudena Grandes es va convertir "en la veu dels derrotats, els enterrats a les cunetes, els resistents a les muntanyes i els exiliats", així com dels pares i avis que mai no van obrir la boca durant la dictadura per temor de represàlies. En el mateix sentit, el president del govern espanyol ha celebrat també que el retrat d'Almudena Grandes realitzat pel pintor Juan Vida ocupi un lloc a la galeria de dones il·lustres de l'Ateneu i ha assenyalat que és "senzillament de justícia". Sánchez també ha afegit que el seu pensament i els seus llibres formen part de la història de la literatura d'Espanya perquè va ser "una de les grans narradores" i mereix, per tant, romandre en aquest espai.