Bildu ja ha donat el seu 'Sí' als pressupostos al govern espanyol. Mertxe Aizpurua ha estat l'encarregada aquest dimarts d'anunciar que la seva formació ha arribat a un acord amb l'executiu de Pedro Sánchez per donar la seva llum verda als comptes de 2023. Ho han fet amb un acord que té en compte una transferència de competències i de gestió autonòmica. "Es tracta d'un acord per al benefici dels bascos i basques, així com el conjunt de la ciutadania de l'Estat," ha anunciat la diputada.

En primer lloc, Bildu ha pactat transferir la competència de Trànsit i Seguretat Viària a Navarra abans del 31 de març, convocant per a això la Junta de Transferències abans del 31 de desembre del 2022. Ambdues parts han pactat realitzar la quantitat de reunions necessària per solucionar els problemes tècnics per a aquesta transferència. Així mateix, també s'ha pactat la gestió foral dels gravàmens a la banca i a les energètiques i l'estudi per a la seva conservació en permanents. Bildu informa que abans de l'acabament de l'aplicació estipulada de dos anys, el govern espanyol durà a terme un estudi dels resultats dels gravàmens a les elèctriques, banca i grans fortunes, per avaluar el seu manteniment amb caràcter permanent.

Aizpurua també ha destacat mesures pactades amb l'executiu per a la "protecció social" de la ciutadania. Així doncs, ha anunciat que ambdues parts han pactat la pròrroga del límit del 2% a l'augment del lloguer, que es mantindrà en vigor fins a finals del 2023. Bildu afirma que aquesta pròrroga serà aprovada en un reial decret llei aprovat pel govern espanyol al desembre. D'altra banda, Bildu ha assenyalat que és gràcies al seu acord amb el Govern que les pensions no contributives mantindran l'alça del 15% en les seves quanties fins al 31 de desembre de 2023. Això implicaria mantenir la pujada de 70€ mensuals de mitjana que perceben més de 450.000 pensionistes.

Així mateix, Bildu ha pactat també amb la Moncloa que es destini un milió d'euros a la digitalització de les ràdios en euskera i 250.000 euros per a la promoció del circ en euskera. De la mateixa manera, es destinarà un milió i mig d'euros per a la UPV-EHU, un milió d'euros a la UPNA-NUP i dos milions per a la Mondragon Unibertsitatea.

'Sí' del PDeCAT

Aizpurua ha comunicat la llum verda de Bildu als comptes del govern espanyol pocs minuts després que ho fes el líder del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel. La formació catalana ha pactat amb l'executiu de Pedro Sánchez que els abonaments en les línies estatals d'autobús passin a ser gratuïts. La intenció en un futur és estendre aquesta gratuïtat també a les línies autonòmiques, no només les estatals. La voluntat d'aquesta mesura no és que el trajecte amb autobús Barcelona-Madrid passi a ser gratuït - malgrat que sí que ho serà- sinó que tampoc no suposi cap cost el trajecte entre parades. "Si un autobús viatja des de Barcelona fins a Madrid i fa una parada a Lleida, per exemple, això també passarà a ser de franc", ha explicat Bel.