El ministre i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha ofert "diàleg" a un nou president de la Generalitat que pugui exercir "amb plenitud" les seves funcions i ha advertit a l'independentisme que proposar "candidats impossibles" per a la investidura és "perdre el temps".

En declaracions a 8TV, Méndez de Vigo ha subratllat que Puigdemont "és un fugit de la justícia", que "ha comès una sèrie d'actes presumptament delictius" i "no ha fet cap favor" als dirigents sobiranistes en presó preventiva, per això ha considerat "absolutament inviable" la seva eventual investidura.

Sobre la candidatura de Jordi Sànchez, pres a Soto del Real (Madrid), ha assenyalat que la seva situació "depèn del jutge", encara que "és molt difícil pensar que algú que aspira a ser president de la Generalitat pugui ser-ho des de la presó", unes circumstàncies que ha considerat "incompatibles".

Per a Méndez de Vigo, "és sorprenent aquesta repetició de la jugada" que han plantejat els independentistes en tornar a proposar la investidura de Sànchez, quan el Tribunal Suprem ja s'havia negat a excarcerar-lo.

"Presentar candidats impossibles garanteix el fracàs de l'operació", ha remarcat Méndez de Vigo, que ha emplaçat al Parlament a proposar un candidat que "pugui ser investit i exercir les seves funcions".

"Buscar altres solucions que són impossibles em sembla perdre el temps", ha afegit Méndez de Vigo, que ha puntualitzat que el govern espanyol sí espera que sigui investit un president que pugui exercir "amb plenitud" les seves funcions i "que no estigui disminuït per la seva situació processal".

El govern espanyol, ha dit, vol "dialogar i resoldre" els temes pendents de Catalunya, per això, "quan tingui un interlocutor capaç de fer-ho, ho farà sense la menor vacil·lació".

"Diàleg, mà estesa sense data de caducitat, però sempre dins de la llei", ha afegit Méndez de Vigo, que ha qualificat de "mentida" dir que l'executiu de Mariano Rajoy té "interès" en què Catalunya vagi a unes noves eleccions i ha recordat la "incapacitat política" del Parlament en aquest sentit.

D'una altra banda, ha considerat un "error" que CCOO i UGT se sumessin a la mobilització de diumenge a Barcelona en defensa dels presos sobiranistes, que demostra segons el seu parer que "l'esquerra espanyola no sap on va" i "molts afiliats n'hauran pres nota".