El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha dictat aquest dijous la interlocutòria d'obertura de judici oral a l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps per les presumptes irregularitats en l'adjudicació dels contractes a la trama Gürtel. A més de processar-lo pels delictes de prevaricació i frau a l'administració, el magistrat inclou també tràfic d'influències.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 considera que ha quedat acreditat que "a fi d'afavorir els interessos econòmics d'Orange Market, tal com havia passat en les edicions anteriors de Fitur, i per acontentar els seus gestors davant de l'elevat deute acumulat fins a l'any 2008 en favor de l'esmentada mercantil per la celebració d'actes del PP en l'esmentada comunitat".

Segons el jutge, el que fora responsable d'Orange Market i 'mà dreta' de Francisco Correa al País Valencià, Álvaro Pérez Alonso 'el Bigotis', i el gerent d'aquesta empresa Cándido Herrero, "sota la superior direcció" del líder de la Gürtel i del seu 'número dos', Pablo Crespo, "es van concertar amb Camps perquè aquest,com a màxima autoritat autonòmica, disposés el necessari perquè el contracte del muntatge del 'estand de Grans Projectes' de Fitur fos directament adjudicat a Orange Market al marge de la tramitació de procediment de contractació algun".

A més, segons l'acte d'obertura del judici, "van actuar perquè aquesta adjudicació il·lícita no l'assumís l'Agència Valenciana de Turisme com fins llavors, sinó directament Presidència de la Generalitat a través de la Direcció General de Promoció Institucional com a centre directiu sota l'autoritat del president".

De la Mata detalla al llarg de la resolució els indicis acumulats contra l'expresident i assenyala que uns altres investigats que han apuntat cap a ell, com 'el Bigotis', no han fet una "declaració aïllada o inconnexa", com invoca la defensa de Camps, sinó que existeix un "arsenal d'indicis, molt consistents, cadascun d'ells prou acreditat, que permet afirmar" que el exdirigente 'popular' va participar directament en l'adreçament del contracte.

"Ho va fer per a afavorir a Orange Market, com feia des de 2005, a canvi de la seva paciència i resignació davant l'impagament del multimilionari deute que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana tenia i la seva col·laboració en acceptar les il·legals fórmules de pagament que el Partit Popular utilitzava per a anar cancel·lant l'indicat deute", assevera el magistrat.

Així doncs, l'instructor conclou que la llavors directora general de Promoció Institucional, Dora Ibars, "sí que va rebre indicacions dels seus superiors en la Generalitat, i més concretament de Camps, perquè actués en la forma que ho va fer en relació amb l'adjudicació de l'estand de Grans Esdeveniments en Fitur 2009".