"Allò que no han guanyat a les urnes ho volen imposar amb la força; la comunitat educativa es plantarà". Així de convençut s'ha mostrat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, sobre la possibilitat d'incloure una casella perquè els pares puguin triar el castellà com a llengua vehicular a l'hora d'escolaritzar els fills. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mauri ha assegurat que amb els anys "s'ha avançat molt en la immersió lingüística i s'ha aconseguit ajuntar opinions molt diverses amb un objectiu comú".

El vicepresident d'Òmnium ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat quan li han preguntat pels ànims dels ciutadans independentistes: "No s'estan llepant les ferides perquè el 21 de desembre ja vam poder tornar a veure la força de la gent que va sortir a votar i va donar la majoria als partits independentistes". Tot i això, considera que ara és important trobar la fórmula per formar govern. En la mateixa línia, ha demanat que els catalans no s'enfadin amb els partits sobiranistes, ja que "la culpa és de la Moncloa, que ens va imposar unes eleccions i ara vol governar-nos amb quatre diputats".

Per la seva banda, el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Agustí Alcoberro, ha admès també a Catalunya Ràdio que els independentistes estan una mica desconcertats "perquè la situació és molt complexa i no es veu que les dues principals forces s'acabin d'entendre". D'altra banda, Alcoberro ha recordat que a hores d'ara "encara no s'ha plantejat un diàleg sobre el que va passar l'endemà del 27 d'octubre, i les coses no es poden fer si no es crea un govern unitari que mantingui intacta la legitimitat anterior a l'article 155".

Finalment, els dos líders de les entitats s'han mostrat relaxats pel que fa a una possible il·legalització de l'ANC i Òmnium. Alcoberro ha exposat que la seva és una entitat molt jove que fins ara s'ha considerat legal i que, a més, es manté amb els seus propis ingressos. Marcel Mauri ha afegit que "si la fiscalia vol il·legalitzar Òmnium, ens demostraran el poc que els importa la realitat del nostre país". Mauri no ha volgut acabar sense dirigir-se a l'Estat: "Rajoy es reuneix amb Societat Civil Catalana però mai ha tingut la voluntat de reunir-se amb una entitat independentista".