La preinscripció escolar per al proper curs, que començarà a finals de març, podria incloure una casella perquè els pares puguin triar el castellà com a llengua vehicular amb què volen escolaritzar els seus fills. Aquesta és la proposta que està estudiant aquests dies el govern espanyol i així ho ha confirmat aquest dijous el mateix president Mariano Rajoy als representants de Societat Civil Catalana –amb qui s’ha reunit durant dues hores a La Moncloa–.

L’executiu espanyol analitza si pot activar aquesta casella en el marc de les noves mesures que implantarà aquests mesos de febrer i març en aplicació del 155 de la Constitució. La mesura l'implantaria el Ministeri d'Educació, que des de la suspensió de l'autonomia té les competències del Departament d'Ensenyament, i podria suposar modificar les normes de preinscripció escolar i incloure, en l'imprès que omplen les famílies, una casella perquè els pares puguin triar el castellà per escolaritzar els seus fills.

També així ho ha explicat el secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, que ha assegurat que el govern espanyol és ''sensible amb el problema'', tot i que ha dit que encara estan estudiant si aquesta mesura podria incloure's dins l'article 155. Marín creu que encara hi ha temps i, per tant, ha augurat que la decisió es comunicarà d'aquí a unes setmanes, ja que el període de preinscripció escolar a Catalunya és habitualment a finals de març.

L'anunci arriba després que el sindicat Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari (AMES) hagi iniciat una recollida de signatures a través de Change.org, i amb la qual n'ha recollit unes 3.000.

Paral·lelament, el Ministeri també ha confirmat que s'ampliarà la investigació dels llibres de text a Catalunya, als quals s'acusa d'adoctrinament. Precisament va ser AMES qui va denunciar ''adoctrinament ideològic partidista'' en un informe on analitzava, el maig passat, el contingut dels llibres de coneixement del medi de 7 editorials diferents. Després de la denúncia, Marín va anunciar que s'havia encarregat a Alta Inspecció un informe detallat del contingut dels llibres de text a Catalunya, que ara es vol ampliar.