Anades i vingudes de retrets entre els dos partits socis del Govern, que de moment sembla que no deixen el tema per tancat. El terrabastall que van generar les declaracions del líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, 24 hores després són, encara, una flama encesa. Des de Catalunya ERC no diu res, i ha estat aquest migdia que Rufián s'ha disculpat per les seves formes en la intervenció de dimarts, on va donar per bons i criticar els suposats contactes de l'entorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a través de Josep Lluis Alay, amb Rússia: "Són senyorets que passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond", va dir. Avui després de l'enrenou s'ha disculpat per les seves formes, però ha reiterat que cal desmarcar-se de qualsevol intent de vinculació entre el moviment independentista i la Rússia de Putin. Ha tornat a donar per bones les vinculacions, i això no ha agradat a Junts, que no està convençut amb la resposta.

 

"Junts valora la rectificació de les formes però no deixarem que quedi cap dubte sobre l'actuació internacional de l'independentisme", ha apuntat el partit en una comunicació, després que aquest matí mateix el grup de Carles Puigdemont hagi registrat una petició de compareixença de Rufián a la Comissió d'Afers Institucionals de la Cambra "per a informar sobre les acusacions i les difamacions que vinculen l'independentisme amb Rússia". Aquesta compareixença que ha registrat aquest matí Junts va ser anunciada ahir mateix pel president del grup al Parlament, Albert Batet, que en roda de premsa va reclamar a ERC que desautoritzi el seu portaveu al Congrés i va demanar la compareixença de Puigdemont i Rufián al Parlament.

 

Rufián treu ferro

Avui ha arribat finalment la reacció de Rufián, a través de declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio, on ha admès que ahir es va expressar "amb contudència" i ha insistit a demanar disculpes "per si aquesta contundència va molestar segons qui". No obstant això, Rufián ha argumentat que la situació requereix aquesta contundència, perquè s'estan jugant "la credibilitat del moviment independentista". En aquest sentit ha defensat que la política internacional de l'independentisme "ha de ser sempre amb democràcies occidentals", i que de cap manera hi ha d'haver vinculació amb el Kremlin, "i menys ara". 

 

Dit això, i davant la guerra oberta amb Junts per Catalunya per aquesta qüestió, Gabriel Rufián hi ha volgut treure ferro: "La diversitat entre socis de govern és el present i el futur de la política. Les discrepàncies són normals i les hem de viure amb absoluta normalitat". I ha tornat al punt d'origen. "De cap manera hem de permetre que vinculin un moviment democràtic i pacífic amb un sàtrapa com Putin. Si això passa, hem d'actuar contundentment, que tothom entengui que les imatges de civils morts, inclòs nens i nenes, és molt dur". Preguntat sobre si va actuar com un vers lliure, s'ha limitat a dir que ell és "representant d'un projecte col·lectiu".