Les declaracions del diputat d'ERC Gabriel Rufián donant per bones les informacions que vinculen el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb una presumpta trama russa del procés han provocat profund malestar a les files de Junts i han acabat aterrant al Govern i al Parlament. El vicepresident, Jordi Puigneró, ha demanat al president, Pere Aragonès, si les paraules de Rufián responen a la posició d'Esquerra Republicana i li ha transmès el seu enuig. El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha reclamat a ERC que desautoritzi el seu portaveu al Congrés i ha demanat la compareixença de Puigdemont al Parlament així com la del director de l'oficina d'expresident, Josep Lluís Alay, i la del seu advocat, Gonzalo Boye. Prèviament ha estat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, qui ha carregat contra Rufián i l'ha titllat de "miserable".

 

En una roda de premsa aquest matí al Congrés, Rufián ha donat per bones les informacions aparegudes a dos mitjans sobre la suposada trama russa del procés i ha titllat els moviments de Puigdemont i el seu entorn de "senyoritos" jugant a ser James Bond, que no representen ERC.

En resposta, Batet ha exigit una rectificació urgent d'ERC i que es desautoritzi el portaveu republicà a Madrid que ha considerat impropi aquest to despectiu. Ha explicat en roda de premsa al Parlament que demanen la compareixença de Puigdemont i el seu entorn "perquè donin totes les explicacions oportunes" davant de la Comissió d'Afers Institucionals i perquè es constati que les informacions que el vinculen amb una suposada trama russa del procés "mereixen ser desmentides amb tota rotunditat". El portaveu al Parlament ha titllat aquestes informacions de "fake news" en un moment d'extrema gravetat arran de la invasió russa a Ucraïna.

A més, Junts ha convidat també Rufián a comparèixer perquè expliqui "aquesta suposada informació que té i per saber d'on prové". "El que ha dit avui ERC en boca del seu portaveu a Madrid és molt greu, són declaracions impròpies d'un dirigent d'ERC, inacceptables d'un dirigent independentista", ha reblat Batet que s'ha mostrat sorprès pel fons i les formes, i s'ha preguntat si ha comprat gratuïtament el relat de les clavegueres de l'Estat.

Des de Junts s'ha vinculat les declaracions amb la vaga d'ensenyament i la voluntat d'aixecar una "cortina de fum" per tapar la protestes contra una conselleria que encapçala ERC.  Batet també ha apuntat rere les paraules de Rufián una irritació davant del fet que ERC el vulgui destinar a la política municipal a Santa Coloma de Gramanet.