El 'mastergate' de Cristina Cifuentes amenaça de rebentar la convenció nacional del Partit Popular d'aquest cap de setmana a Sevilla, on la formació popular tenia previst "enfortir-se" de cara a les eleccions autonòmiques i municipals de 2019. El fet és que la Comunitat de Madrid és un dels bastions del PP, impuls clau per a les eleccions generals de 2020. Però amb la polèmica creixent de Cifuentes per les presumptes irregularitats del màster, en mans ja de la fiscalia de Móstoles, els esforços de Génova per frenar la puixança de Ciudadanos podrien perdre empenta.   

El conclave popular començarà a les 16h d'aquest divendres, un parell d'hores després que el rector de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC), Javier Ramos, comparegui a les 13.30h per oferir una roda de premsa als mitjans, on explicarà la judicialització del cas "davant l'aparició d'informacions que puguin ser constitutives de delicte". Aquestes diligències penals es deuen tant a les denúncies d'associacions d'estudiants com a la pròpia investigació de la institució, que es diu disposada a "arribar fins a les últimes conseqüències".

Per tant, s'espera que la presidenta autonòmica sigui el focus de totes les mirades dissabte a la tarda, quan farà un discurs al conclave amb la resta de líders regionals. Allà testarà el pols dels companys de partit, per bé que la direcció nacional del PP vol donar per tancada la polèmica: fonts de Génova van qualificar de "contundent, convincent i sòlida" la intervenció de la madrilenya al ple de l'Assemblea, tot i que aquesta no va convèncer l'oposició. "Ha aportat nova documentació i ha donat suficients explicacions per aclarir els dubtes de l'oposició" consideraven les fonts.

Tanmateix, el setge a Cifuentes no ha deixat d'extremar-se en les darreres hores. D'una banda, perquè Eldiario.es El Confidencial van publicar noves informacions sobre que el tribunal del treball de màster mai va existir –i de fet, aquest document no apareix–. En segon terme, el PSOE va avançar el registre de la moció de censura a aquest mateix dijous a la tarda. El candidat, Ángel Gabilondo, comptarà amb el suport de Podemos, en una aliança que busca la dimissió de la presidenta de la comunitat i que necessitaria el suport d'un Cs que es resisteix

Això passa perquè la formació taronja és conscient que li renta l'envergadura de l'escàndol, ja que capitalitza el malestar del nínxol liberal i conservador del PP. Exemple és el sondeig publicat per El Español, on Cs passaria dels 17 als 40 escons si els comicis fossin avui, i la popular, dels 48 als 33 diputats. Per aquest motiu, Albert Rivera va anunciar que accelerarien els tràmits de la comissió d'investigació que volen impulsar per aprofundir sobre el 'mastergate', estratègia que els permet esquivar la moció de censura, de moment.

Davant d'aquest escenari, Cifuentes podria acabar seguint –a petició del partit– el camí de l'exministre José Manuel Soria. Aquest va acabar dimitint al 2016 després d'oferir versions contradictòries sobre la seva implicació als papers de Panamà. La circumstància, de fet, es podria accelerar, si els populars consideren el sacrifici polític necessari per als comicis de 2019. La cita electoral és rellevant, per l'efecte dominó amb les generals del 2020. La hipòtesi, segons fonts populars, parteix de la idea d'un possible efecte decantament en l'electorat, enmig de la batalla cruenta amb Cs.

Al respecte, dues personalitats de qui depèn el futur de Cifuentes tindran oportunitat de pronunciar-se en públic, deixant algun rastre als periodistes sobre el clima intern de la formació en perspectiva electoral. Seran la secretària general i ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal –la seva valedora al partit– qui ho farà divendres a la tarda, i també, el propi president espanyol i dirigent del PP, Mariano Rajoy, qui parlarà diumenge al matí durant la cloenda.

Tanmateix, tampoc faltaran a la cita altres 'rivals' en la possible línia de successió a Rajoy, com és la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría dissabte al matí, en una xerrada sobre l'àmbit territorial. Aquest serà un entre molts temes, d'un conclave orientat a fer reflexionar el partit sobre els reptes immediats: pensions, ocupació, seguretat, medi ambient... i com no, sobre els candidats a presidir les autonomies i els comicis municipals.