La primera compareixença de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, 14 dies després que esclatés la polèmica sobre el seu màster, no ha convençut l'oposició de l'Assemblea de Madrid al ple que va forçar PSOE i Podemos: la majoria de documents que ha aportat Cifuentes ja eren coneguts i no ha mostrat el treball final de màster (TFM). Tanmateix, Ciutadans ha dinamitat la possible moció de censura quan ha proposat una comissió d'investigació a la cambra. El cas, però, passarà a disposició judicial, atès que Cifuentes ja va anunciar una querella contra els periodistes d'ElDiario.es que van destapar l'escàndol.

Malgrat tot, Cifuentes ha deixat clar que no pensa dimitir perquè el títol és "real i legal". "No hi ha falsedat o falsificació ni a les meves qualificacions ni al meu currículum", ha dit la presidenta, que ha exhibit els pagaments de la matrícula, les assignatures cursades i l'expedició del títol. La madrilenya ha parat esment en la correcció del "no presentat" a l'assignatura del TFM, i ha argumentat que aquest era un error comú a la universitat Rey Juan Carlos. Per això ha mostrat un correu de l'any 2014 en què un professor demana el canvi de qualificació, i més tard ha llegit correus actuals d'altres alumnes que sol·liciten tràmits semblants.

Podemos ha carregat durament contra la líder del Partit Popular i li ha demanat que dimiteixi, ja que no es creuen la seva versió. "On és el seu treball final de màster, senyora Cifuentes?", ha dit Lorena Ruiz-Huertas sobre un document que ni la universitat ni l'afectada encara no han exhibit, per bé que la presidenta va autoritzar el centre perquè el fes públic. A més, Ruiz-Huertas li ha retret que els companys del curs no la coneguessin personalment perquè, segons algunes informacions, no hauria trepitjat les aules del centre: "Ningú la creu; la seva carrera política s'ha acabat", ha reblat la podemista.

El PSOE també s'ha mostrat dur quan el portaveu Ángel Gabilondo ha afirmat que la popular havia anat canviant la versió "segons anaven apareixent informacions" d'ElDiario.es. "La seva intervenció no ha aclarit els dubtes", ha considerat, perquè certa documentació podria ser falsa, com ara dues firmes presumptament falsificades a l'acta del títol, segons El Confidencial. Per això, el socialista ha qualificat d'"inversemblant" que la polèmica sobre el màster només fossin "errors" de transcripció, i no pas una trama que tingués la presumpta implicació del personal administratiu i docent.

El cas és que Ciutadans ha barrat tota possibilitat que l'oposició engegui una moció de censura, tal com hauria suggerit el mateix secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. El portaveu Ignacio Aguado ha apostat per una comissió d'investigació a la cambra legislativa, tot i que ha destacat la contradicció que Cifuentes no podria haver aprovat diverses assignatures perquè llavors era delegada del Govern espanyol a la Comunitat de Madrid, amb el temps d'estudi que comporta una titulació d'aquesta mena.

Per la seva banda, la presidenta madrilenya ha tornat el guant a Aguado quan ha justificat que no estava incomplint l'acord d'investidura entre PP i Cs. Al seu parer, el títol no tindria cap irregularitat i, en tot cas, la seva llicenciatura en Dret seria del mateix rang que el màster.

Més combatiu s'ha mostrat el portaveu del PP Enrique Ossorio, que ha dit que sent "vergonya i un gran rebuig" per la tasca d'oposició que ha desenvolupat des del 2015 el que ell anomena el tripartit. És més, Ossorio s'ha dedicat a treure draps bruts de màsters i titulacions d'altres rivals, com els dos graus en Dret i Ciències Polítiques de la socialista Elena Valenciano, que es va demostrar que no havia cursat.

Cifuentes ha considerat que la crítica de l'oposició respondria a un "intent de desestabilització institucional". "Manipulen a conveniència per llençar a terra la meva reputació", ha deixat anar. "Fixi's si estic tranquil·la que m'he posat en mans de la justícia", ha dit sobre la querella contra Raquel Ejerique (periodista que signa les informacions) i Nacho Escolar (director del mitjà), una querella que hauria tramitat per haver emprat dades protegides legalment. A més, exigirà les proves pericials per aclarir els fets i també estudiarà una querella per delictes contra l'honor.