La crisi a les presons catalanes, arran de l'assassinat de Núria López, cuinera de Mas d'Enric, degollada a mans d'un intern, que ha esclatat en la darrera setmana ha arribat aquest dijous al Parlament, dissolt després de la convocatòria electoral de dimecres passat. La consellera Gemma Ubasart ha comparegut davant la diputació permanent de la cambra catalana per explicar els fets, tot i que la seva intervenció no ha convençut bona part de l'oposició que han recollit les demandes dels funcionaris de presons que s'han revoltat contra el Departament.

Aquestes passen en gran part per la petició de passar a ser considerats com a agents de l'autoritat, tal com ha destacat el diputat de Junts, Francesc de Dalmases. Ell ha estat un dels diputats més vehements contra Ubasart, reclamant-li que dimiteixi, cosa que la consellera s'ha negat a fer en l'última setmana i també avui. La petició de dimissió no ha estat unànime: PP, Cs i Vox s'hi han sumat, mentre que la CUP i els comuns han fet un discurs més conciliador, retirant del focus la consellera i posant-hi els drets dels interns. 

Compareixença gemma ubasart consellera justicia parlament dalmases junts / Foto: Carlos Baglietto
La consellera Gemma Ubasart / Foto: Carlos Baglietto

 

Per part de Junts, Dalmases ha anat enumerant les dades sobre l'augment de les agressions als centres penitenciaris en la darrera legislatura, fet que demostra, segons el diputat, "la mirada curta" que ha tingut la consellera en aquest sentit. "El departament no ha estat a l'altura i avui tenia l'oportunitat de marcar un punt d'inflexió", ha insistit Dalmases, lamentant que aquesta ha estat desaprofitada per la consellera. Entrant en les reclamacions dels funcionaris, el juntaire també ha criticat que a la conselleria els faci por dir "que un funcionari de presons ha de ser un agent de l'autoritat". "Si se'ls dona autoritat, se'ls atorga reconeixement i responsabilitat", ha insistit. 

Una crisi que s'ha escapat de les mans, segons el PSC

Des del PSC, la intervenció del diputat Ferran Pedret ha tingut un to més conciliador que el de Dalmases, però també ha estat contundent. Rebutjant tornar a un model anterior que ha descrit com a caduc a les presons, Pedret, ha demanat a la consellera que no es prengui les crítiques de l'oposició i dels treballadors de les presons com una impugnació al model sinó "com a comentaris necessaris per fer-lo evolucionar i millorar-lo". "El dogmatisme i l'autocomplaença són el seu principal problema", ha retret a la consellera.

En aquest sentit, Pedret també ha censurat que s'hagi enrocat en la seva posició des del passat dimecres, quan es va cometre el crim: "Avui ha aportat escasses novetats a allò que ja ha manifestat públicament, no ofereix cap gest ni pren cap decisió en la categoria que li estan demanant la plantilla mobilitzada". Davant la inacció del Govern i la conselleria, el socialista ha resolt que la crisi a les presons, oberta el passat dimecres, se'ls ha escapat de les mans. Amb tot, Pedret no ha demanat explícitament la dimissió d'Ubasart, limitant-se a assenyalar que "caldria algun tipus de gest que vostè ha de valorar millor que ningú quin ha de ser". 

Aragonès, "ni està ni se l'espera" 

La CUP i els comuns han rebaixat el to de la resta de l'oposició, remarcant que si bé els funcionaris de les presons tenen tot el dret a fer les seves reivindicacions arran de la mort de la cuinera de Mas Enric, aquestes no poden posar en risc els drets dels presos catalans. "No tolerarem que les reivindicacions dels funcionaris vulnerin els drets dels presos. Un fet, com aquest assassinat, no es pot transformar indirectament en el càstig a un col·lectiu", ha apuntat el diputat cupaire Xavier Pellicer. Jéssica Albiach, la líder dels comuns, ha volgut manifestar el seu suport al model de presons actuals, defensant que cal millorar-lo, però no tornar enrere, i ha centrat les seves crítiques al president en funcions del Govern, Pere Aragonès: "La crisi no només és responsabilitat seva, però l'hem vist molt sola. Estem davant d'un Govern que no se'n surt i a qui se li acumula una crisi rere l'altre. Resulta decebedor que el president ni hi sigui, ni se l'esperi en la crisi més gran de les presons", ha lamentat la líder dels comuns. 

Compareixença gemma ubasart consellera justicia parlament albiach / Foto: Carlos Baglietto
Jéssica Albiach, durant la compareixença d'Ubasart / Foto: Carlos Baglietto

"Dimissió imprescindible"

Mentre comuns i CUP han evitat demanar la dimissió de la consellera, una de les peticions que fan els treballadors que l'han escridassat a la seva arribada a la compareixença, les dretes al Parlament han tornat a aixecar el to contra Ubasart. Els seus tres portaveus han exigit que plegui i que si no ho fa, sigui Pere Aragonès qui la faci cessar. "La progressió de la inseguretat a les presons és intolerable i la dimissió de tots dos és imprescindible a aquestes altures", ha apuntat Carlos Carrizosa, en referència també a Amand Calderó, secretari general de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, present durant la compareixença d'Ubasart. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!