Discurs ambigu del Govern. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, havia afirmat que es podria sortir de la fase d'emergència si es compleixen les previsions de pluja "per a aquesta setmana i la següent". En una entrevista a El Periódico publicada aquest dimarts havia vinculat la sortida de la fase d'emergència per al sistema del Ter-Llobregat amb una tendència meteorològica de pluja immediata, atrevint-se fins i tot a situar una xifra concreta de reserves als embassaments per poder deixar enrere aquest nivell. "Si ens diuen que continuarà plovent molt, podríem sortir de l'emergència amb els pantans al 17%", afegint que si cau un ruixat abundant i s'arriba al 20% sí que s'aixecaria "segur". En aquest sentit, havia asseverat que si l'escenari permet evitar les restriccions es farà. "Sempre és millor que no hi hagi restriccions".

Però les seves paraules han quedat contradites per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Ella mateixa ja va dir la setmana passada que si el canvi de les reserves d'aigua als embassaments catalans era de qüestió "de dies o setmanes", no es produiria la modificació. I així s'ha pronunciat novament aquest dimarts durant la roda de premsa del Consell Executiu, en què la portaveu ha assegurat que no seria raonable aixecar les restriccions "durant un període curtíssim de temps" per després declarar de nou l'emergència. "No té sentit sortir avui per tornar-hi a entrar en quinze dies", ha subratllat.

Mentre que Mascort havia obert la porta a sortir de l'emergència aviat, amb els pantans superant el 17% de les seves reserves, Patrícia Plaja ha descartat fixar una data concreta. "No puc dir quan podrem sortir de la fase d'emergència", ha afirmat. "S'han de tenir en compte molts factors, s'ha d'estudiar segons el context i no es pot preveure quan plourà prou", ha explicat. I també ha semblat llançar un dard a Mascort per les seves paraules optimistes, remarcant que "el que més agraeix la població són els missatges clars i no contradictoris".

Els pantans superen el 16%

Els pantans del sistema Ter-Llobregat —que és l'àmbit territorial que abasteix d'aigua 6 milions d'habitants que viuen a Barcelona, la rodalia i Girona— van superar aquest dilluns el 16% de capacitat, segons l'informe diari que elabora l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Actualment, a més, es troben a punt d'excedir els 100 hm³ que marquen el límit de la fase d'emergència, si bé les restriccions no s'aixecarien de forma automàtica. La previsió per als pròxims dies és que continuï plovent per tot el país, cosa que fa preveure que les reserves es mantindran a l'alça.