"Si torna, el ficaran a la presó". L'expresident de la Generalitat i fins ahir president del PDeCAT, Artur Mas, ha augurat que el possible retorn del president, Carles Puigdemont, implicarà la seva entrada a presó. D'aquesta forma, Mas se situa enmig d'unes negociacions i una investidura que, malgrat un escenari advers pels exilis i pels empresonaments, ja entreveu els primers acords entre JuntsXCat i ERC. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, l'expresident no s'ha volgut pronunciar sobre la decisió que ha de prendre Puigdemont però sí que ha advertit que si decideix tornar a Catalunya, té tots els números d'anar a presó.

Mas ha condicionat el retorn de Puigdemont a l'estabilitat del projecte independentista. "La majoria no es pot posar en perill i això vol dir que no s'han de repetir les eleccions", ha exposat Mas, que a més ha indicat que la tornada de Puigdemont —promesa electoral de JuntsXCat— es va fer "sota la garantia que pogués governar des d'aquí", sense ingerències polítiques i judicials.

De fet, Mas ha circumscrit el futur del projecte independentista a la legalitat espanyola. Per aquesta raó, i davant de l'enjudiciament de desenes de polítics independentistes, ha recomanat els encausats que, de ser un impediment per a la independència, facin un pas al costat. "Hauran de prendre decisions personals, com vaig fer jo."

President des de l'exili?

L'expresident ha fet un repàs per la trajectòria dels presidents de la Generalitat i ha subratllat que en el període democràtic cap no ha governat des de l'exili. Per aquesta raó, Mas ha rebutjat aquesta fórmula: "En condicions normals no es pot tenir un president a Brussel·les. No té massa sentit", ha assenyalat Mas, que no ha tardat a corregir-se i exposar que les "noves condicions" podrien portar a aquesta via.

El futur del PDeCAT

La renúncia de Mas a la presidència del PDeCAT no suposa el final de l'aventura política de la formació. Segons ha assenyalat l'expresident, el futur de la formació demòcrata passa per seguir amb l'esperit de la candidatura de Puigdemont, Junts per Catalunya, de la qual ha subratllat els seus bons resultats electorals el 21-D, tal com va fer ahir en la seva compareixença per anunciar la seva retirada.

Sobre el seu substitut al capdavant del PDeCAT, Mas ha preferit no donar noms i mantenir la qüestió en una incògnita. Ara bé, ha exposat que Puigdemont no té perquè ser el president de la formació ja que existeixen altres perfils potencials que podrien rellevar-lo. Sense anar més lluny, sona el nom de Neus Munté, mà dreta de Mas al capdavant del seu darrer govern.