AodWtfJk7MxGnWwWRXkGvMDVNDcfp_EpQvNBNkHsT-TM

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha anunciat aquest vespre la seva decisió de renunciar a la candidatura a la presidència i cedir aquest paper a Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI), tal com ha avançat avui El Nacional.

Així ho ha anunciat Mas en una compareixença de premsa a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, on ha assegurat que a partir d’ara dos diputats de la CUP “s’incorporaran i entraran en la dinàmica parlamentària de JxSí” i la resta de diputats cupaires es comprometen a no votar amb els grups contraris al procés en contra de les decisions de la majoria, per tal de garantir l'estabilitat del nou Govern. Compromís que els negociadors de la CUP han adquirit per escrit i han refermat posteriorment en conferència de premsa.

La CUP reconeix errors

Així mateix, la CUP haurà de fer un reconeixement públic dels errors comesos i algunes de les diputades i diputats hauran de renunciar a l’escó i “renovar-se”, ha anunciat Mas, i posteriorment han confirmat els cupaires. Això implicarà, han dit, dues dimissions dels seus actuals 10 parlamentaris, en correspondència amb el gest de fer un pas al costat del fins ara candidat de JxSí, a més dels dos que s'incorporaran a la dinàmica del grup de JxSí.

"Allò que les urnes no ens han donat directament ara s'ha hagut de corregir en la negociació", ha afirmat Mas, al·ludint al fet que a la pràctica els dos diputats cupaires amplien a 64 els 62 assolits per JxSí el 27S.

“Els beneficis d’això superen en molt els costos. Ens donen tranquil·litat, estabilitat, no hi haurà eleccions a Catalunya l’any que ve”, ha explicat Mas com a síntesi i justificació de l'acord. L'encara president en funcions ha deixat clar que la seva renúncia a la presidència no anirà acompanyat d’un càrrec alternatiu, referint-se explícitament a la possibilitat que assumís la Conselleria en Cap. "Jo ja vaig dir que seria president o expresident", ha reblat i ha remarcat que la nova estructura del Govern serà l'acordada per JxSí. Aquest disseny comporta tres grans responsables de l'Executiu, a més del president: Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté.

 No abandona la política

Així mateix, ha subratllat que no abandona la política. De fet, ha matisat que aquest gest l’allibera del seu compromís de no tornar-se a presentar-se a les eleccions en els pròxims comicis i que a partir d’ara es dedicarà a treballar per la renovació de CDC i el seu projecte polític. El que no ha aclarit és si abandonarà el seu escó al Parlament, si bé, en tot moment s'ha posat a disposició del Govern i de la Cambra catalana per allò que puguin necessitar.

Des de la primera fila seguien la compareixença la seva esposa, Elena Rakosnik i part del seu equip de col·laboradors, alguns dels quals s'han vist sorpresos fora de Palau pel darrer gir de la situació.

L’acord s’ha tancat després d’intenses negociacions les darreres hores entre Junts pel Sí i la CUP. El mateix president en funcions ha explicat que ha estat resultat de la seva decisió i proposta personal, però també de la intervenció de persones pròximes, dirigents polítics i representants de les entitats civils per tal d'assegurar la continuïtat del procés.

Reunions de les executives

Mas ha explicat que ha comunicat la conclusió a la presidenta del Parlament. Convergència ha convocat una reunió de la comissió executiva nacional del partit a partir de les set. Des de les 18 hores és l’executiva d'ERC la que està reunida a la seu de la formació republicana.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat la Mesa i la Junta de Portaveus per aquest diumenge a les quatre de la tarda amb l’objectiu d’acordar la convocatòria del nou debat d’investidura del president de la Generalitat, el qual començarà la mateixa tarda, fregant el límit per a la seva celebració.