Carles Puigdemont pot ser investit president de la Generalitat. Aquest és l'acord a què haurien arribat els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP com a fórmula in extremis per tirar endavant la legislatura i evitar anar a eleccions el mes de març. Actual alcalde de Girona des del 2011, va anar de número tres a la llista de Junts pel Sí de la circumscripció, i és president de  l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) des del juliol del 2015, quan va substituir l’aleshores alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal. Nascut el 1962 a Amer (La Selva), Puigdemont és un dels homes de confiança del líder de CDC, Artur Mas. Vinculat des dels seus inicis amb el partit, Puigdemont va ser, conjuntament amb Pere Casals, el fundador de la JNC a les comarques gironines. Històric activista, en la seva joventut va participar durant els anys vuitanta en actes com la Crida a la Solidaritat, el 1981, i la manifestació anti-Loapa, el 1982.

Historial polític

Després de dues dècades fora de la política, el 2006 Puigdemont va aconseguir un escó al Parlament de Catalunya amb CiU. Un any més tard es va presentar a les municipals de Girona sense èxit, superat pel PSC. El 2011, després de 32 anys d'hegemonia socialista, va aconseguir guanyar i formar un govern en minoria amb els deu vots dels seus regidors. El passat 2015 va renovar en el càrrec. En les municipals celebrades el maig passat, CiU va reeditar victòria i número de regidors (10). Darrere seu van quedar Esquerra Republicana, amb 4 regidors, i la CUP, també amb 4. I, com el 2011, amb únicament els vots favorables de CiU va esdevenir, per segon cop, alcalde de Girona.

Periodista de mena

De vocació periodística, però de professió filòleg, durant la seva joventut va col·laborar amb el diari El Punt. Va ser corresponsal de Los Sitios amb només 14 anys, així com corrector de llengua catalana el 1982. Parla català, castellà, anglès, francès i romanès. L’estiu de 1991, la seva passió per la política i pel periodisme el van portar a Eslovènia, on aleshores es proclamava la república independent. Set anys més tard el gironí dissenyaria l’Agència Catalana de Notícies (ACN). En el seu compromís per internacionalitzar Catalunya, el 1993 va recórrer la Unió Europea, on va analitzar com veuen els mitjans Catalunya, a través d’una sèrie de reportatges que van culminar amb la publicació d’un llibre amb el nom de Cata...què? Catalunya vista per la premsa internacional. De fet, el 2004 va crear el diari català en llengua anglesa Catalonia Today.

Candidat sorpresa

La proposta de fer president l'alcalde de Girona, avançada per El Nacional aquest matí, ha sorprès. El seu nom no havia sonat a cap travessa. De fet, el mateix Puigdemont era escèptic aquesta última setmana sobre la possibilitat d'arribar a un acord.