La marxes de torxes escalfen els motors de la Diada 2022, que se celebrarà aquest diumenge amb la controvèrsia al voltant de la manifestació independentista de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per l'absència del president Pere Aragonès i els alts càrrecs d'ERC. Malgrat tot, la tradicional mobilització amb foc de la nit abans de l'11 de setembre no s'ha aturat. Les primeres marxes han començat a les 20.00, mentre que d'altres s'han esperat fins a les 21.00 o les 22.00 hores. 

🟡 Diada 2022: així serà la manifestació de l'11 de setembre a Barcelona

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

Organitzades per una infinitat d'organitzacions, associacions, plataformes... les marxes de torxes omplen la nit d'aquest dissabte de llum i foc a molts punts del país. Molts usuaris a les xarxes socials han compartit fotografies i vídeos d'aquestes mobilitzacions a les seves diferents localitats. Poc després de les 20.00 hores, hem vist l'inici d'una multitudinària marxa de torxes a Sant Martí (Barcelona). Molt de foc, molt de fum i vestits històrics per encetar aquesta tradicional mobilització que té lloc el vespre abans de l'11 de setembre.

També a Barcelona, però en aquesta ocasió a Sants-Montjuïc, hem vist una altra extensa marxa de torxes. Aquest cop, amb més foscor i en un espai més estret, cosa que la fa més espectacular. A més, la mobilització que ha compartit l'Ateneu Hostafrancs també ha comptat amb un grup de músics que han interpretat "Els segadors". D'altra banda, el CDRLaMarina ha difós fotografies d'una altra multitud al districte.

Marxa Torxes Sants CDRLaMarina
Marxa de torxes a Sants / CDRLaMarina

N'hi ha de més reivindicatives, com la marxa de torxes que ens hem trobat a Granollers (Vallès Oriental). La CUP local ha compartit fotografies d'aquesta mobilització, amb el següent missatge: "Per reivindicar la independència, l'alliberament nacional i social, i homenatjar totes les persones que des del 1714 han lluitat per la llibertat dels Països Catalans. Fins a vèncer".

Marxa Torxes Granollers / CUP
Marxa de torxes a Granollers / CUP Granollers

També la CUP s'ha fet ressò de la marxa de torxes de Sitges (Garraf), on es veuen desenes de persones avançant pel carrer cap a les 21.30 del vespre. Ben a prop també n'hem vist una altra amb desenes de persones: la marxa de torxes de Vilanova i la Geltrú (Garraf), de la qual l'Ateneu vilanoví n'ha compartit una imatge amb la llegenda "prenem el poder!".

Marxa Torxes Sitges / CUP
Marxa de torxes a Sitges / CUP Sitges
Marxa torxes Vilanova / Ateneu vilanovi
Marxa de torxes a Vilanova i la Geltrú / Ateneu vilanoví

Òbviament, Lleida ha comptat amb la seva pròpia marxa de torxes. L'ANC lleidatana ha penjat imatges on es veuen centenars i centenars de persones mobilitzant-se arreu de la ciutat, amb una gran estelada i una gran pancarta que porta el lema de "Som una nació. Nosaltres decidim". En definitiva, una gran multitud: no es veu on acaba la cua de gent.

Marxa torxes Lleida / ANC
Marxa de torxes a Lleida / ANC

Les marxes de torxes són un esdeveniment ja tradicional, que tenen lloc la nit del 10 de setembre. És a dir, just abans de la Diada, amb l'objectiu de fer un homenatge a totes les persones que van lluitar i van morir defensant les llibertats de Catalunya l'any 1714 contra les tropes borbòniques.