L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell porta tres anys empresonada. En una piulada, l'expresidenta ha recordat que avui es compleixen tres anys de la primera vegada que va entrar a la presó, en aquell cas va ser a la presó madrilenya d'Alcalà-Meco

TUIT Forcadell 3 años prision

"Per més anys que visqui, per més coses que em passin, per més històries que superi, mai no oblidaré la ràbia i la desesperació d'aquella nit. Sort que la vaig compartir amb l'estimada Dolors Bassa", explica Forcadell en un missatge.

El tercer grau

Per ara, Carme Forcadell té el tercer grau i per tant pot sortir de la presó durant el dia però ha de tornar a dormir cada nit al centre penitenciari. Ara bé, el passat 1 de març, la fiscalia va presentar un recurs al Suprem contra el manteniment cautelar del tercer grau de Dolors Bassa i Carme Forcadell.

D'aquesta manera, va recórrer al tribunal sentenciador la decisió del jutjat de vigilància penitenciària número 1, que va rebutjar la mesura cautelar que plantejava el ministeri públic mentre estudia el fons del seu recurs.

La fiscalia subratllava que la Llei Orgànica del Poder Judicial estableix el caràcter suspensiu del recurs d'apel·lació en matèria de classificació quan es tracti de condemnats per delictes greus que puguin ser excarcerats. Al seu parer, cal una interpretació extensiva de la llei per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació al recurs d'alçada que va presentar. 

En el seu recurs al Suprem, la fiscalia també argumentava que tota aquesta causa ha posat de manifest la necessitat d'una interpretació de la norma que permeti l'efecte suspensiu en els recursos, i va recordar que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 sí que va suspendre cautelarment el tercer grau dels presos de Lledoners a l'estiu, però el número 1 no ho va fer amb Bassa i Forcadell.

Forcadell Bassa ERC

Carme Forcadell i Dolors Bassa / imatge d'ERC

Les cartes de Forcadell

Aquest dimarts, quan es compleixen tres anys de l'empresonament de l'expresidenta del Parlament, Forcadell ha decidit cedir a l'Arxiu Nacional de Catalunya milers de cartes que ha rebut durant els seus tres anys a la presó i que fins ara conservava a casa seva.

El lliurament de la correspondència a l'arxiu es formalitzarà avui dimarts en un acte al que ha anunciat que assistirà la consellera en funcions de Cultura, Àngels Ponsa, a més de la pròpia Forcadell, a la seu de l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).

L'acte suposarà el lliurament a l'arxiu de milers de cartes rebudes per Forcadell des de març de 2018 fins avui, durant la seva reclusió als centres penitenciaris d'Alcalá-Meco, Puig de les Basses, Mas d’Enric i Wad-Ras, ha informat la Generalitat en un comunicat. 

 

Foto principal: L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies / ACN