Esquerra respon. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha enviat un escrit al jutge Manuel García-Castellón, en el qual li demana que deixi sense efecte la comissió rogatòria de la seva localització a les autoritats suïsses, on viu des del 2018. El motiu? La republicana s'ha personat a la causa del cas Tsunami Democràtic amb l'advocat Iñigo Iruin, el qual sol·licita al titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional que li faciliti tota la informació d'aquesta investigació. El jutge García-Castellón va qualificar Marta Rovira d'investigada per terrorisme en la causa de Tsunami, en una resolució del 6 de novembre passat, amb 11 persones més, inclòs el president a l'exili, Carles Puigdemont.

La magistrada substituta natural de García-Castellón, María Tardón, ja ha respost a Rovira que en l'escrit "no aporta la direcció, domicili o ubicació on pugui ser localitzada a Suïssa" i demana a la Fiscalia el seu parer sobre la petició de la republicana perquè es deixi la seva localització sense efecte, segons una providència de dilluns i coneguda aquest dimarts.

Petició directa

El penalista basc Iñigo Iruin fa una petició curta i directa al jutge García-Castellón. Indica que ha sabut pels mitjans de comunicació que el magistrat ha elevat a la categoria d'investigada Marta Rovira, i que el  21 de novembre passat va acordar lliurar a les autoritats suïsses una petició de col·laboració que "permeti la localització de la investigada". I amb l'escrit, realitza l'acte formal de personació a la causa, oberta el 2019 i instruïda fins fa pocs mesos en secret, i que comuniquin al lletrat tota la informació que sorgeixi del cas, així com l'accés a totes les diligències realitzades fins ara. En l'escrit, hi aporta, a més un poder notarial concedit per la republicana a l'advocat.

Pel que fa al procés d'independència de Catalunya, Iruin s'ha fet càrrec del retorn i personació davant del jutge del Procés, Pablo Llarena, de l'exlíder de la CUP, Anna Gabriel, i el Suprem va derivar el seu cas per desobediència per l'1-O a jutjats de Barcelona i encara es desconeix a quin jutjat ha recaigut. I també de la consellera republicana, Merixell Serret, condemnada a un any d'inhabilitació per desobediència pel TSJC, que encara no és ferma.

El magistrat de l'Audiència Nacional va aixecar el secret del cas Tsunami el maig passat. Allà es va descobrir que Suïssa li havia denegat la col·laboració judicial en la cerca d'un compte corrent, en considerar que la causa de Tsunami era un cas polític.

Recursos bloquejats

La Fiscalia de l'Audiència Nacional va presentar recurs contra la resolució del jutge García-Castellón de qualificar la causa emmarcada en el delicte de terrorisme, ja que sosté que els encausats van impulsar grans manifestacions, com la de l'aeroport del Prat i la Jonquera que van desestabilitzar estructures d'estat. A més, el jutge ha insistit a imputar la mort d'un ciutadà francès a l'aeroport als investigats, malgrat que el jutjat d'Hospitalet va considerar que no era delicte. La darrera queixa de la Fiscalia és que ha exigit al jutge que no bloquegi els recursos i els elevi a la sala penal de l'Audiència Nacional.

Per la seva part, Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay i Carles Puigdemont, ha ironitzat i criticat obertament que el magistrat de l'Audiència Nacional demani informació a l'OTAN per les protestes de Tsunami i ha alertat que s'estan malbaratant recursos públics.

Recusació pendent

I Benet Salellas, advocat de l'empresari Oriol Soler i del directiu d'Òmnium Oleguer Serra, ha promogut la recusació de García-Castellón en afirmar que ha perdut la imparcialitat per haver opinat sobre l'amnistia. A més a més, ha denunciat que el jutge ha tramitat de forma il·legal la recusació en resoldre-la ell mateix i rebutjar-la i no un magistrat de l'Audiència o el jutge que fa de reforç al jutjat.

És un final de carrera frenètic del magistrat García-Castellón, que deixarà d'exercir com a jutge entre l'estiu i l'octubre vinent, quan compleix 72 anys, edat límit per llei per exercir de jutge.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!