Nou revés al jutge Manuel García-Castellón. Una jutgessa de l'Hospitalet va dictar, el 26 de novembre de 2019, l'arxivament de la investigació sobre la mort d'un ciutadà francès que era a l'aeroport del Prat, coincidint amb la primera manifestació massiva contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans. En una recent resolució, el magistrat volia imputar aquesta mort als 12 investigats per terrorisme per haver promogut la plataforma Tsunami Democràtic, entre ells el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira.

 

El ciutadà francès, Jean Claude Scherzinger, va ser conduït a l'hospital de Bellvitge, on va morir el mateix 14 d'octubre a la tarda.  En l'informe mèdic es detalla que la causa de la seva mort és "natural" per un "xoc cardiogènic", provocat per una cardiopatia isquèmica crònica". Davant aquest informe, la jutgessa del jutjat d'instrucció 1 de l'Hospitalet de Llobregat, on es deriven els casos del centre mèdic, va decretar l'arxivament de la mort.

Mort natural

"Les actuacions practicades acrediten que el fet denunciat no revesteix caràcters d'infracció penal, i escau acordar l'arxivament", dicta la jutgessa Ana Libertad Laliena, en una resolució coneguda aquest dijous, que el jutge de l'Audiència Nacional va demanar incorporar a la causa de Tsunami. En la resolució del 6 de novembre passat, el titular de l'Audiència Nacional fins i tot havia encarregat a la Guàrdia Civil buscar els familiars del difunt per si volien exercir accions com a acusació.

Els Mossos d'Esquadra també van informar el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional que no havien obert cap atestat per aclarir aquesta mort, que ara es reafirma que va ser natural, i sense poder imputar els suposats impulsors de Tsunami Democràtic. Amb aquesta mort, l'objectiu del magistrat era reforçar aquesta causa pel delicte de terrorisme, mentre que la Fiscalia de l'Audiència Nacional insisteix que els fets només podrien encaixar en el delicte de desordres públics.

Judicialitzar la política

Les defenses dels investigats han acusat el jutge García-Castellón de judicialitzar la política, com ara l'advocat Gonzalo Boye, perquè va dictar la resolució amb les imputacions, just la setmana que es tancava l'acord del PSOE i Junts per la investidura, i per primer cop indicava que investigava Puigdemont. Totes les accions següents del jutge han estat polèmiques: ha enviat la causa de Tsunami al Suprem sense esperar la resposta dels recursos i ha demanat a Suïssa que li digui el parador de Marta Rovira.

Paral·lelament, la sala penal de l'Audiència Nacional ha de resoldre si el jutge García-Castellón va actuar incorrectament perquè no va acceptar tramitar la seva recusació, com ha denunciat el penalista Benet Salellas, en nom dels investigats Oriol Soler i Oleguer Serra.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!