El jutge Manuel García Castellón no deixa de ser notícia. L’empresari Oriol Soler i el directiu d’Òmnium Oleguer Serra, investigats en el cas Tsunami Democràtic, han presentat, per separat, recursos de nul·litat contra les resolucions del magistrat de l’Audiència Nacional per haver resolt ell mateix, la seva recusació i haver-la rebutjat, quan la llei regula que no ho ha de fer el mateix jutge. El penalista Benet Salellas, advocat de Soler i Serra, ha informat aquest divendres d’aquests dos recursos i que han presentat una queixa al president de la sala penal de l'Audiència Nacional davant l’actitud del titular del jutjat central d’instrucció  6 de l’Audiència Nacional i que s'admeti a tràmit de la seva recusació. Soler i Serra qüestionen la imparcialitat del jutge per unes declaracions que va ser sobre l’amnistia en un debat. 

Tot això passa, mentre el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acceptat tramitar la petició d’empara de García Castellón, que es considera atacat per les manifestacions de dos càrrecs públics per haver dictat una resolució contra el president Carles Puigdemont, en plenes negociacions de la llei d’amnistia lligada a la investidura de Pedro Sánchez.

Precisament, la defensa del cap de l’Oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, que dirigeix l'advocat Gonzalo Boye, ha presentat un nou escrit al jutjat en el qual atribueix a "una intencionalitat clarament política", en plena negociació de l'amnistia el fet que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón assenyali el delicte de terrorisme al cas Tsunami. A més, subscriu el recurs presentat per la Fiscalia que no hi ha indicis delictius de terrorisme en les manifestacions massives del 2019, amb el suport de Tsunami.

Les dues recusacions

Pel que fa a les recusacions, el magistrat García Castellón va rebutjar la recusació que li formulava l’empresari Oriol Soler per una qüestió de forma: havia presentat la seva recusació passats els 10 dies que marca la llei per fer-ho. Tanmateix, el magistrat de l’Audiència Nacional també ha descartat ara la recusació que li ha fet Oleguer Serra, a través de l’advocada Mònica Tarradellas, malgrat no haver passat els 10 dies, ja que va saber de la seva imputació en la providència del 6 de novembre passat, on el jutge qualificava la investigació amb indicis del delicte de terrorisme i considerava investigades 12 persones.

“Actitud obstativa”

En l’escrit, d’incident de nul·litat d’actuacions, l’advocat Benet Salellas exposa que la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), “que coneix molt bé el magistrat” García Castellón, regula la tramitació d’un incident de recusació.  Hi afegeix que l’actuació del magistrat ha causat “gran indefensió” perquè l’instructor “no ha seguit les regles essencials del procediment” que ha de seguir per tramitar una recusació contra ell. Per Salellas, és una “actitud clarament obstativa del jutge” García Castellón, i sosté que “compromet seriosament la seva imparcialitat”. A més, li manifesta que “en cap un ordenament jurídic mínimament respectuós amb el dret fonamental a la imparcialitat judicial pot avalar que sigui el mateix jutge recusat el que d’inici decideixi rebutjar i inadmetre l’incident de recusació”.

Salellas li recorda que presentat el recurs, primer es passa a les parts i després es nomena un instructor de l'incident, que ha de ser diferent del recusat, tal com fixa la llei. I és llavors quan el jutge recusat, segons les regles establertes, es pronuncia sobre la seva recusació. Per tot això, demana a l’Audiència Nacional que revoqui les negatives de García Castellón i que es tramiti la seva recusació ajustada a dret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!